ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΔΑΣΗ

   Δάση παλιά, δάση αιώνων, που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν με καθόλου ή ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση. Δάση τα οποία αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και ευθύνη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τα αρχέγονα δάση του πλανήτη παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ποικιλία. Περιλαμβάνουν αρκτικά, εύκρατα και τροπικά δάση, κωνοφόρα και πλατύφυλλα δένδρα, δάση βροχής, μανγκρόβια βλάστηση... Επηρεάζουν το κλίμα της γης, ελέγχοντας τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση. Συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κλίματος αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που, υπό άλλες συνθήκες, θα επιδείνωνε τις κλιματικές αλλαγές.

     Τα αρχέγονα δάση προσφέρουν καταφύγιο σε εκατομμύρια ανθρώπους των οποίων η επιβίωση εξαρτάται άμεσα από αυτά. Σε αυτά τα δάση συναντάμε τα 2/3 των ζώων και των φυτών που ζουν στην ξηρά.

    Δυστυχώς, αυτός ο μοναδικός πλούτος απειλείται με οριστική εξαφάνιση. Ήδη, περισσότεροι από 87 διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν εξαφανιστεί για πάντα από τα δάση της Βραζιλίας, ενώ μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια αναμένεται η εξαφάνιση μερικών χιλιάδων ειδών ζώων και φυτών.


    Σε ολόκληρο τον πλανήτη τα αρχέγονα δάση βρίσκονται σε κρίση.
 

     Το 1992, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι εκπρόσωποι των κρατών κατέληξαν σε μια διεθνή νομικά δεσμευτική συμφωνία: τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (Convention on Biological Diversity, CBD). Όμως μέχρι σήμερα, οι χώρες που δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της Σύμβασης έχουν κάνει ελάχιστα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους.

     Η επιλογή είναι απλή: ΣΩΤΗΡΙΑ ή ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ;

     

     ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ:  Ο  ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ   ΤΟΥ  ΠΛΑΝΗΤΗ

      Η Αμαζονία είναι το μεγαλύτερο αρχέγονο δάσος και φιλοξενεί την πιο πλούσια χλωρίδα του πλανήτη. Περισσότερα από 30.000 είδη φυτών έχουν αναγνωριστεί μέχρι τις ημέρες μας και ο κατάλογός τους μεγαλώνει συνεχώς. Μέσα σε δέκα μόνο στρέμματα τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο, υπάρχουν περισσότερα φυτικά είδη απ’ ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το δάσος του Αμαζονίου φιλοξενεί περί τα 8.700 είδη πουλιών, 8.000 είδη εντόμων, τουλάχιστον 30 είδη πιθήκων και τη μεγαλύτερη ποικιλία βατράχων στον κόσμο. Τα νερά του Αμαζόνιου ποταμού, με συνολικό μήκος 6.400 χιλιόμετρα, φιλοξενούν περισσότερα από 1.500 είδη ψαριών, αλλά και κροκόδειλους, χελώνες, ποταμοδέλφινα. Επιπλέον ο Αμαζόνιος αποτελεί πηγή ζωής για 20 εκατομμύρια ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονται 400 φυλές ιθαγενών. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν μέχρι σήμερα την παραμικρή επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.
 

 

Back

 

 

Αριθμός  επισκεπτών

από 12/8/2005

free web counter

free web counter

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2010

Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Χουρμουζιάδου Δέσποινα - Γαλλικών