ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

Το ναΐδριο του Προφήτη Ηλία στο χώρο του αγροκτήματος Αβέρωφ. Φωτογραφία του 1960.

 

ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

Η οικογένεια Αβέρωφ, εκτός από το Μέτσοβο και τα Τρίκαλα, είχε ιδιαίτερους δεσμούς και με την Λάρισα. Είχε στην κατοχή της από τα τέλη του 19ου αιώνα ένα μεγάλο αγρόκτημα στη νότιες παρυφές της πόλης, το οποίο καλλιεργούσαν συστηματικά και κάθε καλοκαίρι για λίγους μήνες ολόκληρη η οικογένεια μετακόμιζε εδώ. Το αρχικό κονάκι του Αβέρωφ βρίσκονταν κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στη συνοικία Νεράιδα της Λάρισας. Ανήκε στο Γεώργιο Αβέρωφ, τον ευεργέτη που χάρισε το θωρηκτό Αβέρωφ στο ελληνικό κράτος. Με δικά του έξοδα χτίστηκε στη Λάρισα η « Γεωργική Αβερώφειος Σχολή » επί δημαρχίας Αστεριάδη. Έζησε αρκετά χρόνια στη Λάρισα. 

Γιος του ήταν ο Αναστάσης Αβέρωφ, που ζούσε το καλοκαίρι στο Μέτσοβο και το χειμώνα στα  Τρίκαλα. Ο  Αναστάσης σπούδασε στη Γαλλία   γεωπόνος  και μετά αγόρασε μια έκταση γης  (κάπου δέκα χιλιάδες στρέμματα) στη Λάρισα, τα οποία και βάλθηκε να καλλιεργεί με τρόπο πρωτοποριακό για την εποχή.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, εγγονός του Γεωργίου, έζησε στο κονάκι όπου  ίδρυσε τον Μάιο του 1941 με έδρα την Λάρισα την οργάνωση Φιλική Εταιρεία, η οποία είχε ως στόχο την καταπολέμηση των δοσίλογων που αποτελούσαν την Λεγεώνα των Βλάχων ή Ρωμαϊκή Λεγεώνα. Η οργάνωση αυτή είχε σαν σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα του Κουτσοβλαχικού πριγκιπάτου, το οποίο θα περιλάμβανε μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Όμως λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Απριλίου 1942 ένοπλοι Ιταλοί στρατιώτες περικύκλωσαν το κτήμα, τον συνέλαβαν μαζί με άλλους εννέα Λαρισαίους επιστήμονες και τους οδήγησαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία.  Η οικογένειά του αργότερα έζησε στην Αθήνα.   Στο κονάκι, που σώζεται στη Νέα Πολιτεία, μετακόμισε η οικογένεια Αβέρωφ μετά την καταστροφή του αρχικού κονακιού. 

Το κτήμα τους περιβάλλονταν από ένα μεγάλο τετράγωνο περίβολο. Μέσα του δέσποζε το κονάκι τους, ένα μεγάλο διώροφο οίκημα, με διπλές εξωτερικές σκάλες. Γύρω-γύρω υπήρχαν υπόστεγα όπου αποθηκεύονταν διαφόρων ειδών μηχανήματα και κάρα. Σε άλλα σημεία έβλεπες στάβλους με ζώα, άλογα, πρόβατα, γελάδες, κότες. Πιο κάτω αποθήκες με γεννήματα και χορτονομές. Και ανατολικά ήταν κτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο ήταν αφιερωμένο επίτηδες στη μνήμη καλοκαιρινού άγιου, του Προφήτη Ηλία, για να γιορτάζει μαζί με την πόλη και η οικογένεια. Το μεγαλύτερο μέρος του τσιφλικιού των περίπου δέκα χιλιάδων στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνταν με πρωτοποριακό τρόπο για την εποχή εκείνη, έχουν πουληθεί. Σήμερα το κονάκι Αβέρωφ είναι ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων.

Ότι έχει διατηρηθεί από το κονάκι Αβέρωφ σήμερα είναι δύο διώροφα κτίρια τα οποία γεφυρώνονται με μία συνδετήρια πτέρυγα. Τα δύο διώροφα κτίρια χρησίμευαν για την κατοικία και τη διημέρευση του ιδιοκτήτη και των εργαζομένων, ενώ η συνδετήρια πτέρυγα για την αποθήκευση εργαλείων ή αγροτικών προϊόντων.Το δυτικό διώροφο κτίριο είναι κεραμοσκεπές και σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Πολιτείας «Αμυγδαλιές». Το ανατολικό διώροφο κτίριο είναι επίσης κεραμοσκεπές και έχει υποστεί σημαντικές φθορές χωρίς όμως βλάβες στον φέροντα οργανισμό.Από τη συνδετήρια πτέρυγα που γεφυρώνει τα δύο κτίρια έχει απομείνει ο φέροντας οργανισμός και δομημένα τμήματα από τσιμεντοπλίνθους. Η ασκεπής σήμερα συνδετήρια πτέρυγα, έφερε δίριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Το ανατολικό διώροφο κτίριο και η συνδετήρια πτέρυγα είναι σε ερειπιώδη κατάσταση και δεν χρησιμοποιούνται

Το μεγαλύτερο μέρος του τσιφλικιού των περίπου δέκα χιλιάδων στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνταν με πρωτοποριακό τρόπο για την εποχή εκείνη, έχουν πουληθεί. Σήμερα το κονάκι Αβέρωφ είναι ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων». - See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/7702-.html#sthash.yqd7iF0b.dpuf
Το μεγαλύτερο μέρος του τσιφλικιού των περίπου δέκα χιλιάδων στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνταν με πρωτοποριακό τρόπο για την εποχή εκείνη, έχουν πουληθεί. Σήμερα το κονάκι Αβέρωφ είναι ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων». - See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/7702-.html#sthash.yqd7iF0b.dpuf

Το κονάκι Αβέρωφ σήμερα

  Όταν  επισκεφθείς από κοντά  το κονάκι διαπιστώνεις   το μέγεθος της φθοράς, που έχει υποστεί το κτίριο, η αποπεράτωση του οποίου εκκρεμεί εδώ και 12 χρόνια. Επιτέλους τον Απρίλιο του 2015 ο Δήμος Λαρισαίων πήρε απόφαση για τη συντήρηση, ανακατασκευή και επανάχρηση του κτιρίου «Κονάκι Αβέρωφ» και προκήρυξε διαγωνισμό στοχεύοντας το εγκαταλελειμμένο – κατά το ήμισυ – σήμερα κτίριο να μετατραπεί σε εστία πολιτισμού παραπέμποντας ταυτόχρονα στην ιστορία, στη «γεμάτη» από κονάκια, Θεσσαλία. Σκοπός του διαγωνισμού είναι «η δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου που θα προάγει τον πολιτισμό, την αναψυχή, την ενημέρωση, την κοινωνική επαφή όλων των μονάδων ηλικιών και των δημοτών της ευρύτερης περιοχής και της πόλης και γενικά την ανάπτυξη ενός πολυποίκιλου χώρου παραμονής δραστηριοτήτων.
Η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μέσω της αναβίωσης και της επανάχρησης του συγκροτήματος, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα σημερινά δεδομένα. Η συμβολή λόγω της παρέμβασης στην οικονομική αναζωογόνηση και αναβίωση της συνοικίας της Νέας Πολιτείας.Η λειτουργική, η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημοσίου χώρου. Η εισαγωγή μιας νέας αντίληψης με αναφορές σε μορφολογικές, βιοκλιματικές και τεχνολογικές προτάσεις.

Παλιό κάρο σε ερειπωμένη αποθήκη στο κονάκι

Τις φωτογραφίες μας έστειλε ο κ. Θεόδωρος Κ. Μανώλης κάτοικος Νέας Πολιτείας

ΠΗΓΕΣ:

 http://www.larissanet.gr/2014/12/22/o-archontas-tou-nikolaou-ath-papatheodorou/

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/7702-.html

http://www.larissa-dimos.gr/new/index.asp?cat=122&itm=9932

 

« Γεωργική Αβερώφειος Σχολή »

Η ιστορία της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής ξεκινά το 1901 με την απόφαση της πολιτείας να ιδρύσει γεωργική σχολή στη Λάρισα. Η απόφασή της αυτή οφείλεται στη μεγάλη δωρεά του Ηπειρώτη εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ προς το ελληνικό δημόσιο για εθνικούς, κοινωφελείς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ανάμεσα σε αυτούς και η σύσταση γεωργικού σχολείου στη Λάρισα ή όπου αλλού έκρινε καταλληλότερο το κράτος.

Ως καταλληλότερος χώρος εγκατάστασης της μετά από πολλές διεργασίες επιλέχθηκε έκταση 3.000 στρεμμάτων του εθνικού κτήματος «Ακ-Σεράι» (πρώην Στεφανοβίκεια κτήματα), την οποία παραχώρησε το 1903 το Υπουργείο Οικονομικών. Περισσότερο χρονοβόρα υπήρξε η διαδικασία ανέγερσης των απαραίτητων κτηρίων τόσο για τη διδασκαλία και την πρακτική άσκηση των μαθητών όσο και την διαμονή προσωπικού και μαθητών. Μετά από πολλαπλές αναβολές τον Ιούνιο του 1908 άρχισαν οι εργασίες κατασκευής των κτηρίων. Εν τω μεταξύ μέχρι τα τέλη του 1904 είχε κατατεθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του κληροδοτήματος, το οποίο ανήλθε το Μάιο του 1909, όταν τελείωσε το ζήτημα της εκκαθάρισης, στο ποσό των 1.109.355 δραχμών, μοιρασμένο σε δύο ισόποσες μερίδες, μερίδα ίδρυσης και μερίδα συντήρησης της Σχολής, σύμφωνα με τους όρους του διαθέτη.

        Τον Αύγουστο του 1911 παραδόθηκαν με αρκετές ελλείψεις τα βασικότερα κτήρια της Σχολής και τρεις μήνες αργότερα λειτούργησε επίσημα η Σχολή.
 

 

Αριθμός  επισκεπτών

από 12/8/2005

ip based webcounter

free web counter

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2016

Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Χουρμουζιάδου Δέσποινα - Γαλλικών