ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

 

ΦΑΡΟΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

       Ο Σαρωνικός με τα στενά του περάσματα και τη συχνή διέλευση πλοίων ήταν και συνεχίζει να είναι περιοχή με πολλούς φάρους. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώτος φάρος (φανός) άναψε το 1829 στο λιμάνι της Αίγινας στον Αη-Νικόλα στα χρόνια του Καποδίστρια. Μέχρι το 1831 άναψαν άλλοι δυο φάροι στις Σπέτσες και στην Κέα (Τζια). Αυτό είναι δείγμα της μεγάλης κίνησης πλοίων - κυρίως ιστιοφόρων - στο Σαρωνικό κόλπο. Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση αρκετών από τους  των φάρους του Σαρωνικού - κυρίως αυτοί που βρίσκονται σε ερημονήσια - είναι αρκετά άσχημη, κα μερικοί μάλιστα απειλούνται με κατάρρευση.

 

 

 

1. ΦΑΡΟΣ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑΣ

          Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1856. Το ύψος του πέτρινου πύργου του είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 47 μέτρα. Είναι εγκατεστημένος στο νησάκι Ψυτάλλεια απέναντι από τον Πειραιά στον Σαρωνικό κόλπο. Είναι λευκός με δύο αναλαμπές και περίοδο 15 δευτερόλεπτα (κάθε αναλαμπή έχει διάρκεια 0,3" και κενό ανάμεσα στις δύο 3,4"), έχει εστιακό ύψος 47 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ορατός (ονομαστική φωτοβολία) από 25 ναυτικά μίλια.

         H πρώτη αγγελία του κράτους προς τους ναυτιλλομένους, που έγινε μέσω του υπουργείου Eσωτερικών στις 26 Iανουαρίου 1856, αφορούσε το φάρο της Ψυττάλειας, που ήταν ο πρώτος διοπτρικός που λειτούργησε στα ελληνικά παράλια. Xτίστηκε στη BA ακτή της νήσου, εξέπεμπε  ως λευκός σταθερός και ήταν ορατός σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων. Mε το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλές αλλαγές έγιναν στα μηχανήματα του φάρου, ο οποίος σήμερα λειτουργεί με ηλεκτρισμό και εκπέμπει ως λευκός με ζεύγος αναλαμπών ανά 15 δευτερόλεπτα και είναι ορατός σε 19 ν.μ. (25 ν.μ. σε σκοτεινές και αίθριες νύχτες).
         
O φάρος αποτελείται από ψηλό στρογγυλό πύργο διαμέτρου 3.60 μ. και ορθογώνιο κτίσμα διαστάσεων 7,60X10,70 μ. που είναι η κατοικία των φυλάκων. H κύρια είσοδος στο  κτίριο  βρίσκεται στη NA όψη του και η πρόσβαση στους επιμέρους χώρους γίνεται μέσω ενός διαδρόμου. Δεξιά του και αριστερά του αναπτύσσονται τα δωμάτια, η κουζίνα και το μηχανοστάσιο .
        
Aπέναντι από  την  είσοδο , στο τέλος του διαδρόμου, βρίσκεται η σκάλα που οδηγεί στην κορυφή του πύργου, που υπάρχει ο κλωβός με το φωτιστικό μηχάνημα. O πύργος, που το ύψος του από το  έδαφος φτάνει τα 14 μ., είναι τετράγωνος στη βάση του και από το ύψος της στέγης του φαρόσπιτου και πάνω είναι στρογγυλός. Eίναι τοποθετημένος κεντρικά στη BΔ πλευρά και δεν προεξέχει απ’ αυτήν.
       
O φάρος είναι εξολοκλήρου χτισμένος από πέτρα λαξευμένη και με σύστημα ισόδομο . Tο μοναδικό μαρμάρινο στοιχείο του είναι η σκάλα του πύργου. Tα σκαλιά είναι λαξευμένα το καθένα χωριστά, είναι πακτωμένα απ τη μια πλευρά τους στον τοίχο και ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο , σχηματίζοντας στην εσωτερική πλευρά τους ένα στύλο . H μαρμάρινη σκάλα διατηρείται σε καλή κατάσταση και η μορφή της είναι χαρακτηριστική του τύπου που εφαρμόζεται στους φάρους.

        O φάρος αυτός, που έχει ζωή ενάμιση αιώνα, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Aυτό οφείλεται στην ύπαρξη των  φαροφυλάκων. Tα τελευταία χρόνια, η Yπηρεσία Φάρων προσπαθεί να μετατρέψει όλους τους φάρους ανεπιτήρητους, δηλαδή να λειτουργούν αυτόματα χωρίς την ύπαρξη φαροφυλάκων. O φάρος της Ψυττάλειας είναι ένας από τους 21 τελευταίους επιτηρούμενους.

 

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Piraeus
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.94345° / 23.59497° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Πλήθος Αναλαμπών: 2
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 15 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 47 m
Εμβέλεια: 3 NM
Σε Λειτουργία: True

Έτος κατασκευής: 1856


Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/psitalia_gr.htm
 

 

 

2.  ΦΑΡΟΣ  ΒΡΥΣΑΚΙ  ΛΑΥΡΙΟΥ

         Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1892. Το ύψος του πύργου του είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 23 μέτρα. Ο φάρος βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα βόρεια από το Λαύριο στη θέση Βρυσάκι,  στη βόρεια είσοδο του διαύλου της Μακρονήσου. Είναι  αναλάμπων λευκός με περίοδο 5 δευτερόλεπτα, έχει εστιακό ύψος 24 μέτρα και ονομαστική φωτοβολία 20 ναυτικά μίλια. Είναι ορατός από τις διοπτεύσεις από τη θάλασσα 186° έως 006°. Έχει πρόσφατα αποκατασταθεί από την Υπηρεσία Φάρων. Βοηθά τα πλοία που θέλουν να διαπλεύσουν το δίαυλο. Και αν αναλογιστούμε ότι το λιμάνι του Λαυρίου είναι από τα πρώτα λιμάνια που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα λόγω των μεταλλείων έχουν πολλά βαπόρια βοηθηθεί από αυτόν. Λίγο δυτικότερα υπάρχει ένα μεγάλο ραντάρ πιθανότατα εξυπηρετεί το VTS του Λαυρίου. Έχει πρόσφατα αποκατασταθεί από την Υπηρεσία Φάρων.

         Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται από το δρόμο Λαυρίου - Σουνίου, όπου υπάρχει στροφή δεξιά (με φανάρι) προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Ακολουθήστε την ταμπέλα προς "Αγία Μαρίνα". Μετά από σχεδόν 5 χιλιόμετρα, κάντε δεξιά προς "Συρί" και συνεχίστε μέχρι να βρείτε το χωματόδρομο προς τον φάρο (2  χιλιόμετρα). Ο Δρόμος είναι δύσκολος αλλά βατός. Ο φάρος έχει γίνει σκηνικό για μια από τις εντυπωσιακότερες ελληνικές ταινίες, τη "Θύελλα στον φάρο" (1950) του Γρηγόρη Γρηγορίου, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Δημόπουλο (ναυαγό), Θόδωρο Μορίδη (φαροφύλακα), Ίντα Χριστινάκη (κόρη του φαροφύλακα), Μίμη Φωτόπουλο (τύπο του υποκόσμου), Λυκούργο Καλλέργη (χωροφύλακα) κ.α. Η ταινία περιέχει πλήθος σκηνών με ντοκουμέντα από την καθημερινή ζωή στο φάρο, τον τρόπο συντήρησής και λειτουργίας (τότε ακόμα δεν είχε ηλεκτροδοτηθεί), το ελατηριωτό ωρολογιακό μηχανισμό, τα κρύσταλλα Fresnel κτλ.

[Εδώ λίγες σκηνές του έργου με εικόνες του φάρου: http://www.dailymotion.com/video/k3gjaca17DRMUK383au]

         Ο φάρος είναι ένας από τους 21 φάρους που προσφέρονται για φιλοξενία των στελεχών του πολεμικού ναυτικού και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Ο φάρος είναι επανδρωμένος με ένα φαροφύλακα. Διαθέτει 4 υπνοδωμάτια με σύνολο κλινών 4 ημίδιπλα κρεβάτια, κουζίνα, αποθήκη, λουτρό. Το νερό που διαθέτει είναι  από παροχή. Η κατάσταση του κτιρίου είναι καλή, ο περιβάλλων χώρος καλός, αλλά δεν προσφέρεται για μπάνιο. Η απόστασή του από κατοικημένη περιοχή είναι 600 μέτρα και ο δρόμος είναι βατός από αυτοκίνητο - χωματόδρομος. Ο φάρος διαθέτει τηλεόραση, ψυγείο, φουρνάκι και τα απαιτούμενα οικιακά σκεύη.

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Εναλλακτικά ονόματα: Lavrio
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Lavrio
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.74437° / 24.08081° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 5 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 24 m
Εμβέλεια: 20 NM
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1892
Έτος Απενεργοποίησης:
Σχήμα & Υλικό:

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/vrisaki_gr.htm

 

 

 

3. ΦΑΡΟΣ  ΠΑΡΑΠΟΛΑ

         Ένα ερημονήσι στο Μυρτώον πέλαγος η Παραπόλα ή Βελοπούλα απέκτησε ζωή με το φάρο που  κατασκευάστηκε εκεί το 1884.  Το νησί ανήκει στο Δήμο Σπετσών και βρίσκεται δίπλα στη Σπετσοπούλα. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με σκάφος από τις Σπέτσες, από το μικρό και όμορφο λιμανάκι στα βορειοδυτικά του νησιού.  Η ανάβαση είναι σχετικά ομαλή γιατί  το διαμορφωμένο μονοπάτι αν και παλαιό έχει έως τώρα διατηρηθεί σε σχετικά καλή κατάσταση.

         Το ύψος του πέτρινου οκταγωνικού πύργου του είναι 10 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 12 μέτρα.   Λέγεται ότι το νησάκι πήρε το όνομά του από τους φαροφύλακες που φώναζαν "παρ' απ 'όλα .... παρ' απ 'όλα" στους ναύτες της Υπηρεσίας Φάρων οι οποίοι λόγω του καιρού δεν μπορούσαν να δέσουν κοντά στον φάρο, όταν πήγαιναν εκεί για να μεταφέρουν τις απαραίτητες προμήθειες για την επιβίωση των φαροφυλάκων και την λειτουργία του φωτιστικού μηχανήματος του φάρου. Μέχρι και μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο φάρος λειτουργούσε με φαροφύλακα. Από το 1986 λειτουργεί ως αυτόματος ηλιακός και, όπως και οι φάροι των γύρω νησιών, επιτηρείται περιοδικά από φαροφύλακα που έχει ως έδρα την Ύδρα.

 

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Parapola island
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 36.92744° / 23.45294°
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Πλήθος Αναλαμπών: 2
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 20 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 112 m
Εμβέλεια: 22 NM
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1884
Σχήμα & Υλικό: Octagon

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/parapola_gr.htm

 

 

 

4. ΦΑΡΟΣ  ΝΤΑΝΑΣ  ΠΟΡΟΥ

          Ο Φάρος «Ντάνα», που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, χτίστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων, είναι ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας μας και αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου παρέμεινε σβηστός κα το 1948 επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος.  Το 1952 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου με αυτόματο πυρσό ασετυλίνης ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1989, οπότε αντικαταστάθηκε από σύστημα ηλιακής ενέργειας. Από το 1954, όπου ο Φάρος έπαψε να αποτελεί ενδιαίτημα φαροφυλάκων και έγινε αυτόματος, είχε αφεθεί στη φθορά του χρόνου.  

         Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ολοκλήρωσε την πλήρη και εκ βάθρων αποκατάσταση του ιστορικού πετρόκτιστου φάρου. Ο φάρος της Ντάνας,  βρισκόταν σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, με μεγάλες ζημίες, παλαιότερες επεμβάσεις και βανδαλισμούς και έτσι η πλήρης αποκατάστασή του χρειάστηκε μεγάλο κόπο, μεράκι και έξοδα. Το αποτέλεσμα όμως είναι εντυπωσιακό και ο ανακαινισμένος φάρος είναι σήμερα ένα στολίδι για την περιοχή του Πόρου και μια υπενθύμιση για την αξία αυτών των σπουδαίων πολιτιστικών μνημείων της ναυτικής μας κληρονομιάς.
       
Το κτίριο του φάρου και οι ενδιαιτήσεις του αποκαταστάθηκαν πλήρως και έτσι θα εξυπηρετούν τόσο τους φαροφύλακες που θα τοποθετηθούν εκεί, όσο και τους πολυάριθμους επισκέπτες του. Το κτίριο εξοπλίστηκε με φωτοβολταϊκά συστήματα για την πλήρη ενεργειακή του επάρκεια (που όμως δεν επηρεάζουν καθόλου την αισθητική της περιοχής ή του κτιρίου).

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Εναλλακτικά ονόματα: Poros
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Saronic Gulf
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.52642° / 23.42682° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής:
Χρώμα Φωτός:
Ύψος Φακού (Εστίαση): 32 m
Εμβέλεια:
Σε Λειτουργία: False

Έτος κατασκευής: 1870

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/dana_gr.htm

 

 

 

5. ΦΑΡΟΣ ΖΟΥΡΒΑ ΥΔΡΑΣ

         Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1883 και είναι εγκατεστημένος στην  Ύδρα, στο ακρωτήριο της Ζούρβας σε μια  βραχώδη και δυσπρόσιτη  περιοχή. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 36. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε το 1946. Από τότε μέχρι το 1986 "άναβε" με πετρέλαιο όταν και τροφοδοτήθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα. Από το 1989 έγινε τελείως αυτόματος. Ο φάρος διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ενώ ο παλιός του μηχανισμός εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο της Ύδρας. Ανατολικά του φάρου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Άννης.

        Η Ύδρα είναι ο αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός πολλών επισκεπτών διότι διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών, που δίνει τη δυνατότητα στους φυσιολάτρες να γνωρίσουν από κοντά το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού.  Για όσους έχουν περισσότερες δυνάμεις και όρεξη, προτείνουμε την επίσκεψη στη μονή της Παναγίας της Ζούρβας και στο φάρο που είναι χτισμένος στο ακρωτήρι Ζούρβα, στο ανατολικό άκρο της Ύδρας.
 

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Hydra
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.36548° / 23.577° (Map)
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Πλήθος Αναλαμπών: 3
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 20 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 36 m
Εμβέλεια: 17 NM
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1883
Σχήμα & Υλικό: Square

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/zurva_gr.htm
 

 

 

6. ΦΑΡΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

         Οι Σπέτσες και η Τζιά ήταν οι θέσεις των δύο πρώτων φάρων του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου που άρχισε να δημιουργείται μετά την απελευθέρωση. Ήδη από το 1827 είχε λειτουργήσει πυρσός στο λιμάνι της Αίγινας και από το 1831 άρχισε η κατασκευή των δύο πρώτων πέτρινων φάρων στις Σπέτσες και τη Τζιά. Ο φάρος των Σπετσών πρωτολειτούργησε το 1837. Ο αρχικός φάρος του 1837 δεν υπάρχει πια. Ο πέτρινος φάρος και η φαροικία  που σήμερα κοσμούν το Παλιό Λιμάνι των Σπετσών λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885.  Πολλές δεκαετίες αργότερα προστέθηκαν επί πλέον δωμάτια στην αρχική φαροικία. Ο φάρος των Σπετσών, που διαφέρει από τους περισσότερους άλλους φάρους του ελληνικού δικτύου λόγω της θέσεώς του σε κατοικημένη περιοχή, έχει εστιακό ύψος 27μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ύψος του πύργου είναι 11,6μ. Ο φάρος αυτοματοποιήθηκε το 1986 και λειτουργεί με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά πέντε δευτερόλεπτα και φωτοβολία 18 ναυτικών μιλίων.
         
Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, ο πρώτος φάρος των Σπετσών οικοδομήθηκε με έξοδα της οικογένειας Γουδή. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1831 στο στόμιο του λιμανιού σε ύψος 93 ποδών (28,34 μέτρα) από την επιφάνεια της θάλασσας και λειτουργούσε με πηγή ενέργειας το λάδι. Ως έτος αφής αναφέρεται το 1837.

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Spetses
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.26309° / 23.1671° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Χρώμα Φωτός: White-Red Sectors / WR
Περίοδος Αναλαμπής: 5 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 27 m
Εμβέλεια: 18 NM
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1884
Έτος Απενεργοποίησης:
Σχήμα & Υλικό: Cylindrical

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/spetses_gr.htm
 

 

 

7. ΦΑΡΟΣ ΔΟΚΟΥ

           Ο Δοκός είναι ένα μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού, ανάμεσα στην Ύδρα και την απέναντι ακτή της Ερμιόνης και κοντά στις Σπέτσες. Το έδαφος του μικρού νησιού βραχώδες και σχετικά ορεινό, με μεγαλύτερο υψόμετρο 308 μέτρα. Ο φάρος του Δοκού κατασκευάστηκε το 1923. Αρχικά είχε αποφασιστεί η κατασκευή ενός σιδερένιου φάρου, για τον οποίον μάλιστα είχε παραγγελθεί και το καταδιοπτρικό μηχάνημα. Όμως τα σχέδια, ευτυχώς, άλλαξαν. Ο πέτρινος πύργος του φάρου είναι ένα όμορφο κυκλικό οικοδόμημα κτισμένο στην άκρη της κατοικίας των φαροφυλάκων. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 23 μέτρα. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη κτηριακή κατασκευή με πέτρα και μάρμαρο του ίδιου του νησιού, που δυστυχώς τώρα είναι εγκαταλελειμμένο. Ο φάρος καταστράφηκε ολοσχερώς το 1941 και ξαναχτίστηκε το 1945. Σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

         Εκπέμπει δύο αναλαμπές με περίοδο 12 δευτερόλεπτα, το φώς του είναι λευκό και ερυθρό κατά τομείς. Είναι ορατός (ονομαστική φωτοβολία) από 6 ναυτικά μίλια ο λευκός τομέας και 4 ναυτικά μίλια ο ερυθρός τομέας. (Αν (2) Λ Ερ 12δ 23μ 6Μ 4Μ). Όπως είδαμε παραπάνω ο φάρος έχει διαφορετικό φως ανά τομείς, δηλαδή ανάλογα με την κατεύθυνση από όπου τον βλέπει κάποιος. Ο κόκκινος τομέας επισημαίνει τους ναυτιλιακούς κινδύνους της περιοχής και συγκεκριμένα τις νησίδες Ποντικός Καρτέλι, Αλέξανδρο και Βέτζα και τις βραχονησίδες Στρογγυλό, Δισάκι και Ταγάρι. Για παράδειγμα αν κάποιος ταξιδεύει με κατεύθυνση βορειοδυτική και βλέπει το φάρο κόκκινο τότε πρέπει να αλλάξει πορεία μέχρι να βλέπει τον λευκό τομέα του φάρου μια και κατευθύνεται προς τις ξέρες ή τουλάχιστον να ταξιδεύει με ιδιαίτερη προσοχή.

          Την δεκαετία του 1970 βεβαιώθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Δοκού το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο που οι ερευνητές το τοποθετούν κατά το δεύτερο μισό της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Η συστηματική ανασκαφή του ναυαγίου άρχισε το καλοκαίρι του 1989 από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών . Οι υποβρύχιες ανασκαφές, δυο μήνες κάθε καλοκαίρι, τελείωσαν το 1992. Έκτοτε η συντήρηση των ευρημάτων πραγματοποιείται από συντηρητές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο Σπετσών. Το ενάλιο αυτό εύρημα αποτελεί μια από τις πιο πολύτιμες μαρτυρίες για την πρώιμη ναυσιπλοΐα που πρόσφερε μεγάλες δυνατότητες στο θαλάσσιο εμπόριο, όπως επίσης και για το επίπεδο της τεχνολογίας της εποχής του Χαλκού και την οικονομία στο Αιγαίο κατά τους ύστερους χρόνους της 3ης π.Χ. χιλιετίας. H υποβρύχια ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως δύο λίθινες άγκυρες, μεγάλες ποσότητες κεραμικής και πλήθος λίθινων εργαλείων, σύμφωνα με τα οποία το ναυάγιο χρονολογείται στην ύστερη Πρωτοελλαδική ΙΙ περίοδο (2450/2350-2200/2150). Ίχνη από το ίδιο το πλοίο δε διασώθηκαν.

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Argolic Gulf
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.3312° / 23.35648° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Πλήθος Αναλαμπών: 2
Χρώμα Φωτός: White-Red Sectors / WR
Περίοδος Αναλαμπής: 12 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 23 m
Εμβέλεια: 10 NM
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1923

 Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/dokos_gr.htm
 

 

 

8. ΦΑΡΟΣ ΚΟΓΧΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

          Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1901. Το ύψος του πύργου του είναι 13 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 34 μέτρα. Εκπέμπει μια λευκή αναλαμπή ανά 4 δευτερόλεπτα. Βρίσκεται στην περιοχή Περιστέρια στο νοτιότερο άκρο του νησιού της Σαλαμίνας. Το 2010 το πολεμικό ναυτικό  ξεκίνησε αναστηλωτικά έργα στον πέτρινο φάρο που  στέκεται στο ύψος του μέχρι σήμερα αν και κινδύνευε άμεσα με κατάρρευση, λόγω της εγκατάλειψης του από τους φαροφύλακες την δεκαετία του 1980. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε υποστεί σοβαρές ζημιές όπως όλοι οι φάροι της Ελλάδος, αλλά στις αρχές του 1950 επαναλειτούργησε. Τη δεκαετία 1980, τοποθετήθηκε ηλιακός συλλέκτης για την λειτουργία του, και αφέθηκε στην τύχη του.

           Τα τελευταία χρόνια η υπηρεσία φάρων του πολεμικού ναυτικού κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες για την αναστήλωση των μνημείων αυτών αλλά τα κονδύλια φτάνουν μόνο για επισκευή και συντήρηση 3-4 φάρων το χρόνο σε σύνολο 120 (πέτρινων φάρων)που υπάρχουν στο ελληνικό φαρικό δίκτυο. Το έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ περιλάμβανε  επισκευή και ενίσχυση της λιθοδομής με τσιμεντενέσεις, λιθοσυρραφές, ανακατασκευή της πλάκας οροφής του κτιρίου του φάρου, βαθύ αρμολόγημα και ωπλισμένο επίχρισμα εσωτερικά καθώς και  διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

 
Χαρακτηριστικά  Φάρου

Εναλλακτικά ονόματα: Kokhi, Konkhi, Salamina
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Salamina Island, Piraeus
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.87372° / 23.449° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 4 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 33 m
Εμβέλεια:
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1901

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/koghi_gr.htm
 

 

 

9. ΦΑΡΟΣ  ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ

  Η θαυμάσια σκάλα του φάρου

            Το 1829 άναψε ο πρώτος φανός του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, στο στόμιο του λιμανιού της Αίγινας, από τον κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια. Μέχρι το 1831 που άναψαν άλλοι δύο φανοί [στις Σπέτσες και στην Κέα] ήταν ο μόνος φανός στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Σήμερα η Ελληνική Υπηρεσία Φάρων που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό έχει εγκαταστήσει ένα σύγχρονο δίκτυο φάρων σε όλη την ακτογραμμή και τη νησιωτική Ελλάδα που διευκολύνει την ναυσιπλοΐα. Στο λιμάνι της Αίγινας και σε άλλα σημεία του νησιού [Τούρλος – Μονή] υπάρχουν σύγχρονοι φανοί. Ωστόσο ο φάρος στα Πλακάκια [ του Μπούζα – όπως χαρακτηριστικά είναι γνωστός σε όλους] στέκεται αγέρωχος και πεισματάρης να θυμίζει εκείνες τις εποχές που το «άναψε – σβήσε» του ήταν παρηγορητικό και σωτήριο για τους ναυτικούς.

           Ο Φάρος κατασκευάστηκε το 1881. Το ύψος του πέτρινου πύργου είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος [από την επιφάνεια της θάλασσας] είναι 11 μέτρα. Σε παλαιότερες φωτογραφίες δίπλα στο Φάρο διακρίνεται το μικρό σπιτάκι του φαροφύλακα. Σήμερα ο φάρος είναι αυτόματος και μοιάζει εγκαταλελειμμένος. Κανένα ίχνος συντήρησης και φροντίδας του δεν διακρίνεται στο κτίριο. Ένα κτίριο φτιαγμένο από αιγινήτικη πέτρα, αλλά δυστυχώς ασβεστωμένο. Πολλοί επισκέπτες έχουν φροντίσει να «διακοσμήσουν» τον εξωτερικό τοίχο με κακόγουστα γκράφιτι και φράσεις. Η σιδερένια πόρτα που θα έλεγε κανείς ότι «σφαλίζει» το εσωτερικό του είναι ξεχαρβαλωμένη και στέκεται με ένα λουκέτο. Οι μεντεσέδες από την άλλη μεριά της πόρτας έχουν διαλυθεί. Έτσι ο καθένας  μπορεί να  την ανοίξει και να «παραβιάσει» το εσωτερικό χώρο του Φάρου, αντικρίζοντας όχι μόνο την παλαιότερη σκουριασμένη πόρτα του, αλλά και έναν μικρό σκουπιδότοπο από εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν παλιά. Η έκπληξη όλων είναι μεγάλη όταν αποκαλύπτεται μπροστά τους μία θαυμάσια πέτρινη στριφτή σκάλα που οδηγούσε στο «μπαλκόνι» του φάρου. Τέτοια αρχιτεκτονική ομορφιά και τόση εγκληματική εγκατάλειψη μαζί.

Παλιά φωτογραφία του Φάρου με το φαρόσπιτο που δεν υπάρχει σήμερα

- Ο Φάρος, υδατογραφία σε χαρτί, 15Χ15 εκ. - Από την ατομική εικαστική έκθεση της Γεύσως Παπαδάκη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας /20 Ιουνίου 2012

          Στη Μεσόγειο που θεωρείται η «μάνα των Φάρων» και στην Ελλάδα που το στίγμα της στην παγκόσμια ναυτική ιστορία δίνουν οι πέτρινοι φάροι της ως τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία της, ο φάρος του Μπούζα είναι παραδομένος στη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη. Τόπος περιπάτου τα καλοκαιρινά απογεύματα, τόπος ψαρέματος και κολύμβησης, τόπος ρεμβασμού και ψυχικής ηρεμίας.  Σημείο αναφοράς για όσους ταξιδεύουν. Σύμβολο και σήμα κατατεθέν της Αιγινήτικης ομορφιάς. Μήπως του αξίζει μια καλύτερη μεταχείριση; Μήπως αξίζει λίγη  προσοχή  τη φροντίδα;  Τη στιγμή που σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας οι πέτρινοι φάροι αναπαλαιώνονται και προβάλλονται, μήπως ήρθε η ώρα και γι΄ αυτό το  φάρο;

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Εναλλακτικά ονόματα: Aigina, Aegina, Egina
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Saronic Gulf
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.7618° / 23.41781° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Πλήθος Αναλαμπών: 2
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 15 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 11 m
Εμβέλεια:
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1881

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/plakakia_gr.htm

 

 

 

10. ΦΑΡΟΣ  ΣΟΥΣΑΚΙ 

         Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1894 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 7,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 9 μέτρα. Είναι εγκατεστημένος στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου, στο υψόμετρο της θάλασσας, στη θέση 37° 54,8' Β 23° 03,5' Α. Δίπλα στο φάρο βρίσκεται μια μεταλλική κατασκευή με εφεδρικό φανό.

        Ο πέτρινος φάρος στο ακρωτήριο Σουσάκι βρίσκεται στην ακτή, ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα κοντά στα διυλιστήρια της Motoroil. Aποτελεί τοπόσημο της περιοχής, καθώς είναι ένας από τους δύο φάρους που οδηγούν με ασφάλεια τα πλοία στον ισθμό της Κορίνθου. Είναι αναλάμπων πράσινος, με περίοδο δέκα δευτερόλεπτα, εστιακό ύψος οχτώ μέτρα και ονομαστική φωτοβολία δώδεκα ναυτικά μίλια (Αν Πρ 10δ 8μ 12Μ). Σε συνδυασμό με τους φανούς του λιμενίσκου των Ισθμίων διευκολύνει τα καράβια που προσεγγίζουν τη Διώρυγα της Κορίνθου από Ανατολικά. Επίσης είναι το δυτικό όριο της ράδας για τα πετρελαιοφόρα που θέλουν να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν στους Αγίους Θεοδώρους. Σε μερικές διοπτεύσεις τα φώτα από τα εργοστάσια πίσω του κάνουν δύσκολη την επισήμανση από τη θάλασσα.

        Ο φάρος είναι ένας από τους 21 φάρους που προσφέρονται για φιλοξενία των στελεχών του πολεμικού ναυτικού και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Ο φάρος είναι επανδρωμένος με ένα φαροφύλακα. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτια με σύνολο κλινών 1 ημίδιπλο κρεβάτι, κουζίνα,  λουτρό. Το νερό που διαθέτει είναι από γεώτρηση-όχι πόσιμο. Η κατάσταση του κτιρίου είναι καλή, ο περιβάλλων χώρος καλός και  προσφέρεται για μπάνιο. Η απόστασή του από κατοικημένη περιοχή είναι 1 χλμ. και ο δρόμος είναι βατός από αυτοκίνητο-300 μέτρα χωματόδρομος. Ο φάρος διαθέτει τηλεόραση, ψυγείο, φουρνάκι και τα απαιτούμενα οικιακά σκεύη.

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Εναλλακτικά ονόματα: Susaki
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Saronic Gulf
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.91278° / 23.05751° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Χρώμα Φωτός: Green / G
Περίοδος Αναλαμπής: 10 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 10 m
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1894

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/susaki_gr.htm

 

 

 

ΦΑΡΟΙ  ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

       Μετά τη διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου άρχισαν να χτίζονται φάροι στην ήρεμη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Οι είσοδοι της Διώρυγας φωτίζονται από σταθερά ηλεκτρικά φανάρια λιμένος, εντάσεως 32 κηρίων, πράσινου δεξιά και κόκκινου αριστερά - σε αυτούς που εισέρχονται. Τα πλοία που πλέουν προς τη Διώρυγα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα μεν ερχόμενα από την πλευρά του Κορινθιακού κόλπου καθοδηγούνται από τον λευκό φάρο Μελαγκαβίου (εντάσεως 20 μιλίων), τα δε ερχόμενα από τον Σαρωνικό κόλπο από τον κόκκινο φάρο Σουσακίου (εντάσεως 18 μιλίων). Το σύστημα φάρων του Κορινθιακού και Σαρωνικού κόλπου εξασφαλίζει τον ασφαλή πλου των πλοίων κατά τη νύχτα.
 

 

11. ΦΑΡΟΣ ΜΕΛΑΓΚΑΒΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

        Μετά τη διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου άρχισαν να χτίζονται φάροι στην ήρεμη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Ο πέτρινος φάρος στο  Μελαγκάβι λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. βρίσκεται στο ακρωτήριο του Ηραίου, στη χερσόνησο Αγρίλαος, στον κόλπο Αλκυονίδων Νήσων.  Ο φάρος κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε ανενεργός και επαναλειτούργησε το 1947. Το 1982 τα μηχανήματα πετρελαίου απομακρύνθηκαν και έκτοτε ο φάρος Μελαγκάβι Κορινθίας λειτουργεί με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

        Πρόκειται για κτίσμα προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής για τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας. Το κτίσμα έχει κάτοψη σχήματος Τ, όπου στη δυτική του πλευρά αναπτύσσεται ο τετράγωνος πύργος ύψους 13 μέτρων με το φωτιστικό κλωβό. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής φάρου, λιθόκτιστο με επιμελημένη πέτρα και γωνιόλιθους. Η ογκοπλαστική και μορφολογική σύνθεση του κτιριακού συγκροτήματος χαρακτηρίζεται από την κατασκευαστική του λιτότητα και τη στιβαρότητα της κατασκευής. Στη βάση του φάρου υπάρχει η κατοικία των φαροφυλάκων - η οποία όμως σήμερα είναι άδεια.

         Ο φάρος είναι ένας από τους 21 φάρους που προσφέρονται για φιλοξενία των στελεχών του πολεμικού ναυτικού και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Ο φάρος είναι επανδρωμένος με ένα φαροφύλακα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια με σύνολο κλινών 4 ημίδιπλα κρεβάτια, κουζίνα,  λουτρό εξωτερικό. Το νερό που διαθέτει είναι  από παροχή. Η κατάσταση του κτιρίου είναι καλή, ο περιβάλλων χώρος είναι αμφιθεατρικός  - δεν προσφέρεται για μπάνιο. Η απόστασή του από κατοικημένη περιοχή είναι 2 χλμ. και ο δρόμος είναι μονοπάτι 300 μέτρων από αυτοκινητόδρομο. Τις βραδινές ώρες απαιτείται φακός. Ο φάρος διαθέτει τηλεόραση, ψυγείο, φουρνάκι και τα απαιτούμενα οικιακά σκεύη.

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Εναλλακτικά ονόματα: Melangavi, Cape Ireon, Loutraki
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Corinth Gulf
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 38.02842° / 22.84967° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 10 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 58 m
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1897

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/melagavi_gr.htm

 

 

 

12. ΦΑΡΟΣ  ΨΑΡΟΜΥΤΑΣ  ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

         Ο Φάρος βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου Ψαρομύτα, που αποτελεί ογκώδη, προς νότια κατεύθυνση, προεξοχή των ακτών της Στερεάς Ελλάδος.  Αποτελείται από τον πύργο του Φάρου, ύψους 9,00 μ., κυλινδρικού σχήματος, το οποίο είναι ενδεδειγμένο κυρίως για φάρους κάποιου ύψους, οι οποίοι είναι συγχρόνως εκτεθειμένοι σε ισχυρούς ανέμους. Ο πύργος  είναι τοποθετημένος στη νότια όψη, προς τη θάλασσα, του κτίσματος της κατοικίας των φυλάκων και εισχωρεί κατά το ήμισυ σχεδόν της περιφέρειάς του σε αυτή. Η κατοικία είναι τετραγωνικής κάτοψης και στεγάζεται από πλάκα σκυροδέματος. Οι ακμές της είναι δομημένες από ορθογωνισμένους γωνιόλιθους. Στην κορυφή του λιθόκτιστου πύργου μορφώνεται περιμετρικά μικρός πρόβολος, ο οποίος εδράζεται σε μικρά, αλλά ισχυρά μαρμάρινα φουρούσια. Στα κτίσματα έγιναν επεμβάσεις και βελτιώσεις κατά τα έτη 1930 και 1945.         

       Ο φάρος της Ψαρομύτας χρόνια τώρα δείχνει το δρόμο στα διερχόμενα πλεούμενα. Ο φάρος αυτός πρωτολειτούργησε το 1894 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό του μια αναλαμπή άσπρη παρατεινόμενη κάθε 30 δευτερόλεπτα, με ακτίνα φωτοβολίας 12 μίλια. Στη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1945, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, λειτούργησε ξανά επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 και την εξάπλωση του ρεύματος, ηλεκτροδοτήθηκε.

          Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από την Ιτέα-Γαλαξίδι. Περίπου 1,5 χιλιόμετρο πριν από το πορθμείο του Αγ. Νικολάου υπάρχει ταμπέλα που δείχνει αριστερά προς τον δύσκολο χωματόδρομο που οδηγεί στην άκρη του ομώνυμου ακρωτηρίου και τον φάρο. Ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και φωτίζει στην μέση του Κορινθιακού απέναντι από το Αίγιο.

          Ο φάρος είναι ένας από τους 21 φάρους που προσφέρονται για φιλοξενία των στελεχών του πολεμικού ναυτικού και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Ο φάρος είναι επανδρωμένος με ένα φαροφύλακα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια με σύνολο κλινών 4 ημίδιπλα κρεβάτια, κουζίνα,  λουτρό. Το νερό που διαθέτει είναι βρόχινο από δεξαμενή-όχι πόσιμο. Η κατάσταση του κτιρίου είναι καλή, ο περιβάλλων χώρος καλός, αλλά δεν προσφέρεται για μπάνιο, η πλησιέστερη παραλία απέχει 2 χλμ. Η απόστασή του από κατοικημένη περιοχή είναι 2 χλμ. και ο δρόμος είναι βατός από αυτοκίνητο-χωματόδρομος. Ο φάρος διαθέτει τηλεόραση, ψυγείο, φουρνάκι και τα απαιτούμενα οικιακά σκεύη.

Χαρακτηριστικά  Φάρου
Τοποθεσία / Περιοχή : Corinth Gulf
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 38.32164° / 22.18445° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Πλήθος Αναλαμπών: 2
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 15 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 65 m
Λεπτομέρειες Φάρου
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1894
Σχήμα & Υλικό: Cylindrical, Stone
Χρώμα κατασκευής: gray

Σχετικοί Σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/psaromita_gr.htm

 

 

 

13. ΦΑΡΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

          Η πόλη της Ναυπάκτου, είναι ένα μικρό ελληνικό αστικό συγκρότημα με περίπου 18.000 κατοίκους, που συνδυάζει υπέροχα το βουνό και τη θάλασσα. Η γραφικότητα και το παραδοσιακό πολεοδομικό σύνολο είναι τα χαρακτηριστικά που γίνονται αντιληπτά με την πρώτη ματιά. Το «ιστορικό κέντρο» της πόλης, δηλαδή, το τμήμα της Ναυπάκτου που περικλείεται από τα τείχη της πόλης, είναι μεν πυκνοδομημένο, αλλά έχουν ληφθεί τέτοιου είδους πολεοδομικά μέτρα, ώστε να διασωθεί η ιστορική του φυσιογνωμία. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του, εκτός από τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, είναι τα πολλά πλακόστρωτα δρομάκια (καλντερίμια) και οι πέτρινες σκάλες.

        Η ίδρυση της πόλης της Ναυπάκτου συνδέεται άρρηκτα με τη στρατηγική της θέση, καθώς βρίσκεται σε καίριο επικοινωνιακό κόμβο ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τη Στέρεα Ελλάδα, ελέγχοντας ταυτόχρονα τη δυτική είσοδο στον Κορινθιακό κόλπο. Πάνω από την πόλη της Ναυπάκτου δεσπόζει  το κάστρο της. Η οχύρωση της Ναυπάκτου έγινε για πρώτη φορά από τους Πελασγούς και οι Φράγκοι ήταν αυτοί που τελικά επέκτειναν τα τείχη μέχρι τη θάλασσα. Η τελική του διαμόρφωση έγινε από τους Ενετούς στα 1204. Το κάστρο δεχόταν πρόσθετα κατασκευάσματα ακόμα και κατά την Τουρκική κατοχή. Αποτελεί το μοναδικό στην Ευρώπη κάστρο με 5 αμυντικές ζώνες, από το λιμάνι μέχρι την κορυφή του λόφου. Και τα 5 διαζώματα, η έκταση των οποίων μειώνεται όσο πλησιάζουμε προς την κορυφή, αποτελούν το καθένα και ένα ανεξάρτητο φρούριο. Κάθε ένα έχει και μια πύλη, καθώς και έναν αριθμό πύργων-25 στο σύνολό τους-που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του φρουρίου. Ειδικά στο τείχος της θάλασσας υπάρχουν 4 πύργοι, από τους οποίους οι 2 ελέγχουν την είσοδο στο λιμάνι. Ο δυτικός σε σχήμα τετραγώνου, στολισμένος με μια επιβλητική χουρμαδιά, χρησιμοποιούνταν για το στρατωνισμό της φρουράς του λιμανιού. Ο ανατολικός ήταν περίπου όπως είναι και σήμερα, με το φάρο δίπλα στο γέρικο πεύκο που οδηγεί τα πλεούμενα τις ασέληνες νύχτες με το πράσινο φως του.

         Ο   επιβλητικός φάρος της Ναυπάκτου, που όπως λένε οι ντόπιοι κρύβει όλα τα μυστικά της πόλης, κατασκευάστηκε το 1909. Πρόκειται για ένα στιβαρό πέτρινο οικοδόμημα που φρουρεί το πήγαινε - έλα των πλεούμενων. Το ύψος του πέτρινου πύργου του είναι 6 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 13 μέτρα. Ο πύργος είναι τετράγωνος και η κορυφή του όπου βρίσκεται στερεωμένο το φανάρι έχει πυραμοειδές σχήμα.  Εκπέμπει μία πράσινη αναλαμπή ανά 2 δευτερόλεπτα. Βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Ναυπάκτου και αποτελεί τμήμα του παλιού φρουρίου της πόλης. Στον ανατολικό λιμενοβραχίονα ο παλιός φάρος «άναβε με πετρέλαιο και φιτίλι και συχνά έσβηνε από τον αέρα», θυμάται ο Γιάννης Αρτινόπουλος, αρχιτέκτονας και ζωγράφος που γεννήθηκε και μεγάλωσε ακριβώς δίπλα στο φάρο. Εδώ υπάρχει εντοιχισμένη αναμνηστική πλάκα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.  ανά Αποτελεί αγαπημένο σημείο για βουτιές των πιτσιρικάδων, αν και το Λιμενικό έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτόν. Στο σημείο αυτό επί Tουρκοκρατίας υπήρχε το σπίτι του Χότζα  και ο γειτονικός τρούλος από το Φετιχέ Τζαμί που έχτισε ο σουλτάνος Bαγιαζήτ Bελής τον 15ο αι. επιβεβαιώνει την πληροφορία.

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Εναλλακτικά ονόματα: Naupactus
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Corinth Gulf
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 38.392° / 21.8287° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Χρώμα Φωτός: Green / G
Περίοδος Αναλαμπής: 2 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 13 m
Εμβέλεια: 3 NM
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1909
 


Σχετικοί Σύνδεσμοι:
 

 

 

14. ΦΑΡΟΣ  ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

         Στην επίπεδη παραλία της Ρούμελης όπου βόσκουν αγελάδες και άλογα, υψώνεται το κάστρο του Αντιρρίου, ένα παλαιό βενετσιάνικο κτίσμα από ψαρρόλιθους ελαφρά επικλινές. Έχει πολυγωνική μορφή και στο μπροστινό του μέρος υπάρχει ένας στρογγυλεμένος γωνιακός προμαχώνας που έχει δύο πολεμίστρες που κοιτάζουν προς το εσωτερικό του κόλπου, τρεις προς την είσοδο του κόλπου και πέντε -που τώρα είναι κτισμένες- προς την Πάτρα. Όλες καταλήγουν σε μυτερά τόξα. Μια τάφρος, που τώρα είναι λασπώδης και βαλτώδης, χώριζε το κάστρο από τη στεριά. Προς αυτή την πλευρά (του κάστρου) δύο τείχη που σχηματίζουν μεταξύ τους αμβλεία γωνία και με προμαχώνες στις δυο τους άκρες, οι οποίοι έχουν ο καθένας από μια πολεμίστρα και ένα άλλο κτίσμα ως προμαχώνας της γέφυρας, στον οποίο οδηγεί μια ετοιμόρροπη ξύλινη γέφυρα. Μια ημιστρόγγυλη πύλη με πυλίδα από πάνω μας οδηγεί, μέσω ενός θολωτού διαδρόμου ρε δυο πλευρικά τόξα και ένα ελαφρώς μυτερό καμπυλωτό δέσιμο στη μέση, προς το εσωτερικό.
      Ε
κτός αυτού έχει ακόμη το κάστρο δύο ορμητήρια.  Από τη μεγάλη αυλή στο εσωτερικό του κάστρου, όπου υπάρχουν δίπλα στα τείχη, ερείπια σπιτιών, απ' τα οποία είναι ακόμη με τη σκεπή του ένα στ' αριστερά της κύρια πύλης, μας οδηγούν τρεις ράμπες που στηρίζονται σε τόξα - δύο στα πλάγια, μια μπροστά στο ισόπεδο. Μια σκάλα μας οδηγεί στο ύψος του προμαχώνα της πύλης. Οι επάλξεις, οι οποίες περιτριγυρίζουν τα τείχη, είναι στη μεριά που στρέφεται προς την ξηρά, στολισμένες με πέτρινες κορυφές που είναι στο πάνω τους μέρος εν μέρει λαξεμένες και εν μέρει οδοντωτές. Κάτω από τις επάλξεις υπάρχει, κορδόνι. Στο μπροστινό μέρος πάνω και στους δυο πλευρικούς προμαχώνες υπάρχουν δυο σκοπιές. Ο μπροστινός προμαχώνας έχει στο εσωτερικό του εκτός από τα πέντε τόξα και αρκετά πλευρικά τόξα. Αριστερά πάνω στον ίδιο προς το θαλάσσιο πέρασμα προεξέχει ο μικρός φάρος με τον μικρό αλλά λαμπερό προβολέα. Δίπλα στη σκοπιά αυτού του προμαχώνα βρίσκεται ο ιστός της σημαίας. Επάνω στο τείχος που υπάρχει ανάμεσα σ' αυτόν τον προμαχώνα και τον αριστερό γωνιακό προμαχώνα βρίσκονται δύο μικρές εξοχές. Τώρα είναι το οχυρό εγκαταλειμμένο και μόνον πάνω στον δεξιό προμαχώνα καθώς και στο μπροστινό μέρος μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμη μερικά διαλυμένα κανόνια. Πάνω στον αριστερό προμαχώνα υπάρχει ακόμη το αλεξικέραυνο της παλαιάς πυριτιδαποθήκης. Βέβαια δεν φυλάσσεται πλέον εκεί πυρίτιδα. Έξι στρατιώτες αποτελούν τη φρουρά, οι οποίοι όμως πλέον δεν στεγάζονται μέσα στο κάστρο, αλλά λίγο πιο μακριά απ' αυτό σ' ένα μεγαλύτερο οίκημα με ημικυκλική πόρτα. Εκείνοι αποτελούν τώρα πια μαζί με τον μοναχικό φαροφύλακα, και εκτός από τα κριάρια με τα μεγάλα κέρατα που βόσκουν με την ησυχία τους στην πυκνή χλόη υπό την σκιά των τειχών, τους μοναδικούς κατοίκους του οχυρού.

       Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Φάρος του Κάστρου (τελευταίο μισό του 19ου αι.). Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1880. Το ύψος του πέτρινου κυλινδρικού πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 15 μέτρα. Εκπέμπει δύο λευκές αναλαμπές ανά 10 δευτερόλεπτα. Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού πάνω σε έναν κυλινδρικό πύργο στο κάστρο του Αντιρρίου ακριβώς εκεί που δένουν τα πλοία.

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Εναλλακτικά ονόματα: Antirrion
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Corinth Gulf
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 38.32713° / 21.76568° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Πλήθος Αναλαμπών: 2
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 10 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 16 m
Εμβέλεια:
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1880

Σχετικοί σύνδεσμοι: http://www.faroi.com/gr/antirio_gr.htm
 

 

 

 

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας  2012
 

Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Χουρμουζιάδου Δέσποινα - Γαλλικών