Στο άλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας

     Το σχολείο μας πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας στις 27/4/2007. Εκεί συναντηθήκαμε με την Περιβαλλοντική Ομάδα που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη μέρα για Νυμφαίο και Έδεσσα.

     Σε απόσταση 90χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 24 από τη Βέροια και 4 από τη Νάουσα, βρίσκεται μία μοναδική περιοχή για αναψυχή, ο Άγιος Νικόλαος. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλσος που το διασχίζει ο ποταμός Αράπιτσα. Ο χώρος αποτελείται κυρίως από πανύψηλα πλατάνια που σκορπίζουν απλόχερα τη σκιά τους στους επισκέπτες, οι οποίοι βαδίζουν επάνω σε παραδοσιακά πλακόστρωτα δρομάκια από πέτρα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια της γης, υπάρχει γκαζόν το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Τον πανέμορφο αυτό χώρο πλαισιώνουν ξύλινα παγκάκια και βρυσούλες, ξύλινες γέφυρες, ενώ υπάρχουν και χώροι άθλησης (γήπεδα μπάσκετ και τένις). Μέσα στη τεχνητή λίμνη κολυμπάνε πέστροφες ενώ πάπιες και χήνες ζουν στην άκρη της λίμνης. Δίπλα από τη λιμνούλα, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και παιδική χαρά για τους λιλιπούτειους επισκέπτες.

                                                        

    Εκτός από τα ζωάκια της λίμνης, υπάρχουν σε διαμορφωμένους χώρους και άλλα είδη ζώων όπως παγώνια, περιστέρια και άλογα, ενώ μοναδική θέα προσφέρουν τα σκιουράκια που παιχνιδίζουν επάνω στα κλαδιά των δέντρων.

     Το τρενάκι που κυκλοφορεί στα δρομάκια του άλσους θυμίζει κάτι από παιδικό παραμύθι και μία βόλτα με αυτό αποτελεί πόθο όλων των μικρών αλλά και των "μεγάλων" παιδιών.
Στο καταπράσινο περιβάλλον του χώρου, πολλοί επισκέπτες απολαμβάνουν το φαγητό που έχουν πάρει από το σπίτι, ενώ άλλοι επιδίδονται στο ψήσιμο κρεατικών σε ειδικές εστίες φτιαγμένες από πέτρα.

                                                       

     Εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου, ποταμού της Αράπιτσας. Μοναδικό στην Ελλάδα το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή για την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του. Στη σκιά του αναπαύεται το απέραντο πράσινο του φυσικού χλοοτάπητα που συνυπάρχει με το άγριο αυτοφυές πυξάρι, τη φλαμουριά, τη βελανιδιά και το άφθονο νερό σε μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων. Αυτόν τον πανέμορφο τόπο χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος LIFE αφενός για να τον προστατεύσει και αναδείξει και αφετέρου για να βάλει τις βάσεις για μια ορθολογικά οικολογική διαχείριση ώστε το πολυποίκιλο πλέγμα χρήσεων και δραστηριοτήτων που φιλοξενούνται στο χώρο να επιτρέπουν την αειφορία.

    Αποτέλεσμα της αξιόλογης αυτής προσπάθειας υπήρξε το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο σημαντική διάκριση στα πλαίσια του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού το 1997. Σήμερα επισκέπτονται το άλσος ετησίως 1.000.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, που έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση των παρακάτω εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων:

ΑΡΑΠΙΤΣΑ

      Η Αράπιτσα πηγάζει από το άλσος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Βερμίου. Στη συνέχεια ακολουθεί μια διαδρομή δύο χιλιομέτρων ανάμεσα από μηλιώνες, για να μπει στη Νάουσα και να τη διασχίσει δυναμικά, να κατηφορίσει μετά στον κάμπο της Ημαθίας, έως ότου καταλήξει στην Τάφρο 66.

       Η Αράπιτσα (μαυριδερή και αγριωπή) ονομάστηκε έτσι από τη σκοτεινή απόχρωση των νερών της και από το δέος που προκαλεί το τοπίο της, καθώς σχηματίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες στις θέσεις Στουμπάνοι και Κιόσκι και η κοίτη της μέσα στην πόλη είναι βαθιά και απότομη.


       Αστείρευτος υδροδότης της Νάουσας και των πλούσιων καλλιεργειών της υπαίθρου της, κινητήριος δύναμη παλιότερα στους μύλους, στα μπατάνια, στις γεννήτριες των νηματουργείων και της Ηλεκτρικής Εταιρείας Νάουσας, ιδανική, χάρη στα πεντακάθαρα νερά της, για εκτροφή πέστροφας, πλούσιος βιότοπος, σπάνια περίπτωση εύκολης πρόσβασης σε πηγές ποταμού με πόσιμο νερό, παράδεισος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, γραφικός χώρος για εκδρομές και παρόχθιους περιπάτους, ονειρικός κόσμος για τους αλαφροΐσκιωτους που την περιδίνηση των αφρισμένων νερών της τη φανταζόταν για χορό νεράιδων, υγρός τάφος για τις Ναουσαίες που ρίχτηκαν σ αυτήν, για να μην αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1822, καταφύγιο για τους κυνηγημένους της Τουρκοκρατίας και της Κατοχής, η Αράπιτσα συνδέεται με πολλές πλευρές της ζωής και της ιστορίας της Νάουσας, η οποία πιθανόν να άντλησε την ονομασία της από την κυρίαρχη υδάτινη παρουσία της Αράπιτσας στην περιοχή (νάω = ρέω > Νάουσα).

                                               

       Για αιώνες ποτάμι και άνθρωποι συνυπήρχαν αρμονικά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όπως συμβαίνει με κάθε φυσικό χώρο, η ένταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων επηρεάζει αρνητικά και την Αράπιτσα. Γι αυτό επιβάλλεται να υλοποιηθούν τα εδώ και καιρό εγκεκριμένα προγράμματα προστασίας και προβολής της, ώστε η Αράπιτσα να διατηρήσει το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, να εξακολουθήσει να είναι ένας αναντικατάστατος φυσικός πόρος και να αναδειχτεί στον κύριο τουριστικό διαφημιστή της Νάουσας.

 

 

    

 

ip based webcounter

free web counter

Copyright

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2014