ΛΙΜΝΗ   ΠΛΑΣΤΗΡΑ

      Την πόλη και την λίμνη της Καστοριάς επισκέφθηκαν μαθητές του σχολείου μας τον Απρίλη του 2005.

    Αναδυόμενη από νερά της λίμνης Ορεστιάδας σε υψόμετρο 600 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας η πόλη δείχνει να αγκαλιάζεται γύρω από αυτήν καθώς και από τα γύρω βουνά   Βίτσι και Γράμμο δημιουργώντας μια εικόνα φυσικής ομορφιάς . 

     H Καστοριά θεωρείται μια από τις πιο όμορφες, παραδοσιακές και μαγευτικές πόλεις της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

     Απόδειξη αποτελούν τα πλούσια προϊστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα (Λιμναίος οικισμός Δισπιλιού, Αρμενοχώρι κλπ). Το όνομα της προέρχεται από τον μυθικό μακεδόνα ήρωα Κάστορα, γιο του Δία. Από εδώ άρχισαν οι Mακεδόνες βασιλείς να συνενώνουν τα κρατίδια τους, που αποτέλεσαν το Μακεδονικό κράτος.

    Στα βυζαντινά χρόνια, η πόλη λαμπρύνθηκε και απέκτησε μεγάλη αίγλη. Τα τείχη του Ιουστινιανού και του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου είναι δείγματα του ενδιαφέροντος των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Στους μεταβυζαντινούς χρόνους, η Καστοριά ανέδειξε πολλούς ευεργέτες και δασκάλους του Γένους. Ενεργό συμμετοχή είχε η πόλη της Καστοριάς, κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821. Τον 19ο αιώνα, πήρε μέρος σε επαναστατικές κινήσεις κατά του τουρκικού ζυγού και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Μακεδονικού ζητήματος.

     Η επεξεργασία της γούνας και το εμπόριο της, ήταν το γεγονός που έφερε πολλά χρήματα στην περιοχή. Δείγματα αυτής της μοναδικής άνθησης, είναι τα γνωστά αρχοντικά της, εντυπωσιακά από κάθε άποψη. Επιβλητικά, με λιθόκτιστους τους πρώτους ορόφους, με μικρά ανοίγματα προστατευμένα από σιδεριές, ξυλόκτιστο τον τελευταίο όροφο, μικρούς εξώστες και επικλινείς στέγες για το χιόνι. Το εμπόριο των γουναρικών, εξακολουθεί να αποτελεί τη κύρια πηγή πλούτου για τους Καστοριανούς.

   Πλούσια στοιχεία του Βυζαντινού Πολιτισμού σώζονται μέχρι σήμερα. Βυζαντινά τείχη, πάνω από 75 βυζαντινές εκκλησίες και μοναδικά στην αρχιτεκτονική παραδοσιακά αρχοντικά δένονται άρρηκτα με τη σύγχρονη πόλη και σε συνδυασμό με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με δεσπόζουσα θέση τη μοναδική Λίμνη της Καστοριάς, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία.

      Η πανέμορφη και ξακουστή λίμνη της Ορεστιάδας περιβάλλει τη χερσόνησο της Καστοριάς. Η λίμνη της Καστοριάς είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός της πόλης. Είναι το στολίδι της, που το απολαμβάνει ο επισκέπτης της αλλά και ο Καστοριανός, ως τόπο αναψυχής και ως κέντρισμα ρομαντισμού και αναπόλησης. Στις ακτές της λίμνης υπάρχουν αρκετές πλατείες και πάρκα. Στους ειδικά διαμορφωμένους αυτούς χώρους, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει σε λιθόστρωτες διαδρομές και να θαυμάσει τη μοναδική φυσική ομορφιά της λίμνης, όλες τις εποχές του έτους.
     Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς θεωρείται μορφολογικά η ωραιότερη λίμνη της Ελλάδος και έχει κηρυχθεί "Μνημείο Φυσικού Κάλλους" από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η φυσική λεκάνη της λίμνης, η οποία περικλείεται από βουνά εξαίρετης γεωμορφολογίας, αποτελεί ένα μοναδικό υδροβιότοπο.
    


    Είναι ένας υγρότοπος μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια αλλά και για τα αρπαχτικά πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης. Συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη. Χαρακτηριστικότερα: Λαγγόνα, Ροδοπελεκάνος, Αργυροπελεκάνος, Αργυροτσικνιάς, Χαλκόκοτα, Βαλτόπαπια, Χηνοπρίστης, Καλαμόκιρκος, Μουστακογλάρονο,κ.α. Στη λίμνη υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πολλών ειδών ψαριών, και προσφέρεται για ψάρεμα τόσο με τις παραδοσιακές βάρκες στα βαθιά νερά όσο και με καλάμι στις ακρολίμνιες περιοχές. Στα νερά της λίμνης υπάρχουν ψάρια όπως τα γριβάδια, οι πεταλούδες, τα τσιρόνια, οι τούρνες κ.ά.

    Η λίμνη προσφέρεται για διάφορα σπορ, όπως κωπηλασία, σκι, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα και σέρφινγκ. Φιλοξενεί πλήθος ναυταθλητικών εκδηλώσεων με κορυφαία εκδήλωση κάθε Σεπτέμβρη τους Διεθνείς Αγώνες Οκτακώπων Κωπηλασίας.


 

 

Οι πληροφορίες προέρχονται από την ιστοσελίδα:http://www.hellenica.de/Griechenland/Geo/GR/Kastoria.html

                 

 

free web counter

free web counter

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2014

Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Χουρμουζιάδου Δέσποινα - Γαλλικών