ΛΙΜΝΗ   ΠΛΑΣΤΗΡΑ

    
 Κερκίνη - η λίμνη που δεν ξεχνιέται!


      H Λίμνη Κερκίνη, βρίσκεται στο νομό Σερρών. Το μήκος της είναι περίπου 15 χλμ. και το μέγιστο πλάτος της όταν το νερό κατακλύζει τη λίμνη, φτάνει τα 8 χλμ. Το βάθος της κυμαίνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της από 1μ. έως 3μ.,ενώ η έκταση της επιφάνειας αναλόγως με την εποχή από 55 έως και 75 τετρ. χλμ.

    Η Λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή του φράγματος στο χωριό Λιθότοπος από την Αμερικανική εταιρία MONKS & ULEN. Δάμασε τα νερά του Στρυμόνα, εξάλειψε το πρόβλημα του εφιάλτη της ελονοσίας, έδωσε ζωή στην περιοχή και στους 85.000 πρόσφυγες από τη Μ. Ασία. Η χλωρίδα και η βλάστηση της περιοχής είναι αξιόλογη καθώς μπορούμε να συναντήσουμε : νούφαρα, φυτά της επιφάνειας του νερού , βούρλα, ψαθί, καλαμώνες. Όμως στο Β.Α. τμήμα, στις εκβολές του Στρυμόνα υπάρχει το σημαντικότερο σημείο της Λίμνης, το παραποτάμιο δάσος, που είναι ο τόπος τροφοληψίας και φωλιάσματος πολλών σπάνιων πουλιών, καθώς και ο τόπος αναπαραγωγής των περισσότερων ψαριών. Το δάσος αποτελείται κυρίως από πέντε είδη ιτιών, που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κατακλύζονται από νερό.

   


    Τη δημιούργησε ο άνθρωπος, κατασκευάζοντας ένα φράγμα, αλλά εκείνη "ξέφυγε" και έγινε ένας από τους πλουσιότερους βιοτόπους της Ελλάδας. Στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης υπάρχουν πολλά είδη απειλούμενων θηλαστικών όπως : βίδρες, ζαρκάδια, τσακάλια, λύκοι, αγριόγατες, αλλά και είδη όπως η αλεπού, η νυφίτσα, ο αγριόχοιρος, ο λαγός, ο ασβός κ.ά. Επίσης συναντάμε πάνω από 10 είδη αμφιβίων και περισσότερα από 20 είδη ερπετών. Όσον αφορά την ιχθυοπανίδα στο ευρύτερο υγροσύστημα Κερκίνης - Στρυμόνα έχουν καταγραφεί πάνω από 30 είδη ψαριών όπως:ο κυπρίνος -γριβάδι-, η πεταλούδα, ο γουλιανός, το χέλι. Στη Λίμνη και τη γύρω περιοχή έχουν παρατηρηθεί πάνω από 300 είδη πουλιών. Άλλα είναι απειλούμενα, όπως ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, και άλλα είναι νέα είδη όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, ο κυνηγογέρακας, ο νανόκυκνος.

   Η λίμνη Κερκίνη προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, αλλά καμία συνθήκη και κανένας νόμος δεν μπορούν να αποδώσουν στο βαθμό που αποδίδει η ανθρώπινη συνειδητοποίηση, ευαισθησία, φροντίδα και δράση. Η λίμνη Κερκίνη κινδυνεύει από τις ύλες που μεταφέρει ο Στρυμόνας, από τη ρύπανση, από τις παράνομες ανθρώπινες δραστηριότητες (λαθροϋλοτομία, παράνομη αλιεία, παράνομο κυνήγι, απόθεση σκουπιδιών και μπάζων κ.λπ.), από τις ανεξέλεγκτες επισκέψεις στα πουλιά με αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητά τους, από τα αναχώματα στα φράγματα.
 


   
                   Ο ρόλος της Λίμνης είναι πολλαπλός.
Αντιπλημμυρική : συγκρατώντας τα νερά του ποταμού Στρυμόνα.
Αρδευτική : παρέχει νερό στο μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου των Σερρών.
Αλιευτική : είναι από τις πλουσιότερες, σε ψάρια, λίμνες της Ελλάδας.
Βιοποικιλότητας : προσφέρει τροφή και καταφύγιο σε πολλά είδη της άγριας ζωής, γι' αυτό και προστατεύεται από διάφορες συνθήκες όπως αυτή της RAMSAR (1971).
Εκπαιδευτική : προσφέρεται λόγω του ποικίλου περιεχομένου της για άσκηση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Αναψυχής : τόπος χαλάρωσης, ηρεμίας και ήπιων οικολογικών δραστηριοτήτων.
Επιστημονική : αντικείμενο διάφορων επιστημονικών ερευνών.

    Όλοι αυτοί οι λόγοι συνιστούν στο ότι ο βιότοπος της Λίμνης Κερκίνης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Ελλάδας και πρέπει να διαφυλαχθεί για να παραμείνει θησαυρός.

                                       

    Πώς θα νιώθατε παρακολουθώντας όλη αυτή την ομορφιά, ενώ η βάρκα σας διασχίζει αθόρυβα ένα χαλί από χιλιάδες νούφαρα; Ελάτε λοιπόν στην Κερκίνη, στο θαυμαστό κόσμο αυτής της πανέμορφης λίμνης για να ξεκουραστείτε, να απολαύσετε, να μάθετε, να σεβαστείτε, να προβληματιστείτε, επιστρέφοντας στην καθημερινότητά σας με την απόφαση να δράσετε. Γιατί θα σας νοιάζει να διατηρηθεί αυτός ο τόπος, όπου η ζωή παλεύει να παραμείνει... ζωντανή όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για την ανθρώπινη συνέχεια.

    Στη λίμνη λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης του Υδροβιότοπου Κερκίνης (χωριό Κερκίνη). Σκοπός του Κέντρου Πληροφόρησης είναι η φύλαξη και προστασία της Λίμνης και των γύρω περιοχών από παράνομες δραστηριότητες, η ενημέρωση των φορέων και ντόπιων κατοίκων και η συνεργασία με Οργανώσεις όπως το (W.W.F.). Τέλος υπάρχει οργανωμένη αίθουσα προβολής διαφανειών και βίντεο με προβολή την πανίδα και τη χλωρίδα της λίμνης.

                                Δραστηριότες του Κέντρου είναι:

Διαδικασίες πληροφόρησης και εvημέρωσης τωv φoρέωv της περιοχής και τωv αρμοδίωνv υπηρεσιώνv
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εvημέρωσης επισκεπτών και ειδικών ομάδων από τηv Ελλάδα και τo εξωτερικό
Φύλαξη της περιοχής
Δημιουργία αρχείου και βιβλιοθήκης για τηv περιοχή
Περιβαλλοντική εκπαίδευση

 

   

 

    Το Κέντρο Πληροφόρησης και την περιοχή της Κερκίνης επισκέφθηκε η Περιβαλλοντική μας ομάδα στα πλαίσια του προγράμματος " Ο Ερωδιός στο διαδίκτυο" τον Απρίλη του 2004.  

 

 

                 

 

ip based webcounter

free web counter

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2014

Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Χουρμουζιάδου Δέσποινα - Γαλλικών