ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ

     Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος "ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ"  η Π.Ο. της Γ΄ Τάξης πραγματοποίησε  επίσκεψη στο ΚΠΕ Μακρινίτσας, όπου παρακολούθησε το πρόγραμμα "Ανακαλύπτω τα μυστικά του τόπου μου - Βιοποικιλότητα".

    Ορεινή Κοινότητα του κεντρικού Πηλίου, του Νομού Μαγνησίας, διατηρητέος Παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας (Π.Δ.11-6-1980), υψόμετρο από 350-850 μέτρα, με μόνιμο πληθυσμό 651 κατοίκους.

   Απέχει 17χλμ. από το Βόλο και 12χλμ. απ' το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου και αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος σε αρμονική και αδιατάρακτη συνύπαρξη με τον κυρίως οικισμό, την κτηματική της περιφέρεια, το κοινοτικό δάσος οξυάς και τα κοινοτικά λιβάδια.

    Η Μακρινίτσα αποτελείται από τον κυρίως δομημένο ομώνυμο οικισμό με τις εξής συνοικίες: Κουκουράβα, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Αθανάσιος, Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση, Κεντρική Πλατεία-Άγιος Ιωάννης, Παναγία, Αλώνια, Άγιος Γεράσιμος και Κακονά.

   Η Μακρινίτσα είναι διεθνώς γνωστή, ως "το μπαλκόνι του Πηλίου", για την μοναδική θέα που προσφέρει στον επισκέπτη και βεβαίως για την εξαιρετική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της: Αρχοντικά, δυο Πύργοι (Κωνσταντινίδη και της Κουκουράβας) μοναδικές οχυρωματικές κατοικίες του τέλους του 17ου αιώνα-αρχών του 18ου αιώνα, λιθόστρωτα (καλντερίμια / ο κεντρικός οδικός άξονας του χωριού είναι καλντερίμι που ξεκινά από την κορυφή του χωριού και φτάνει στις παρυφές του αστικού κέντρου, τον Βόλο.), κρήνες, λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια, πλατείες και εκκλησίες μεταβυζαντινές του 17 και 18ου αιώνα.

    Τα αρχοντικά χρονολογούνται από το 18ο και 19ο αιώνα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι τριόροφα λιθόκτιστα στο μεγαλύτερο μέρος τους, εκτός απ' τα τμήματα του τελευταίου ορόφου που είναι κατασκευασμένα από ελαφρά κατασκευή (τσατμά). Εχουν φρουριακή διαμόρφωση με λίγα και σιδερόφραχτα παράθυρα στο ισόγειο, που πληθαίνουν στους πάνω ορόφους. Διαθέτουν πολεμίστρες, ενισχυμένες με μεταλλικές επενδύσεις, εξώπορτες, αμπάρες, καταχύστρες ή ζεματιστήρες και αμυντικούς πυργίσκους. Η κάτοψη διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας και τις κλιματολογικές συνθήκες. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση των προϊόντων της χρονιάς, το μεσοπάτωμα με τα πολλά τζάκια ήταν για τη χειμερινή διαμονή της οικογένειας και ο όροφος με το δοξάτο, το κιόσκι και τον καλόν οντά ήταν για την καλοκαιρινή διαμονή. Τέτοια αρχοντικά σώζονται στη Μακρινίτσα όπως του Βαϊτζη στην Κουκουράβα (1761), του Χατζηκώστα, του Τοπάλη, του Βλαχλή, του Τσιμπούκη, του Ξηραδάκη, του Μουσλή, του Μαύρου και πολλά άλλα.

     Στο αρχοντικό Τοπάλη, στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου.

    Πρόκειται για Λαογραφικό Μουσείο - αναπαράσταση αρχοντικού με πλήρη οικιακό εξοπλισμό, εικόνες, κοσμήματα, ενδυμασίες, φιρμάνια, βιβλία, εργαλεία, αρχεία της Κοινότητας, λάβαρα και λίθινες προτομές, όπλα κ.ά.

    Χώρος χαρακτηρισμένος ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους είναι η "Μπράνη", η πλατεία στην είσοδο του οικισμού με τη ρεματιά καθώς και η κεντρική πλατεία του χωριού, το γνωστό "παζάρι" με την κρήνη της "τα Λιοντάρια", τα υπεραιωνόβια πλατάνια, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, την καταπληκτική θέα προς το Βόλο. Οι κρήνες ξεπερνούν τις 50 τον αριθμό σ' ολόκληρη τη Μακρινίτσα και συμπληρώνουν τον πολεοδομικό της εξοπλισμό. Πολλές είναι διακοσμημένες με πλούσια λιθανάγλυφα. Μεγάλης ομορφιάς είναι η ρεματιά "Μέγα ρέμα" αρχή του ποταμού Κραυσίδωνα. Στο ύψος της συνοικίας Κουκουράβα υπάρχουν υδροτριβεία "ντριστέλες" και τα ερειπωμένα πια βυρσοδεψεία που άκμασαν τον 19ο αι. και λειτουργούσαν ως το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

ΚΠΕ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

    Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτουργεί στη Μακρινίτσα εδώ και οκτώ χρόνια. Στεγάζεται στο ωραίο Αρχοντικό που κληροδότησε στο Υπουργείο Παιδείας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η Μακρινιτσιώτισσα δασκάλα Ανδρονίκη Βατσαρέα-Μαυράκη. Κτήριο το οποίο μετά από ενέργειες της Κοινότητας Μακρινίτσας ανακαινίστηκε από τον ΕΟΤ, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Από το 1999 που άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρο, μέχρι το καλοκαίρι του 2006, το έχουν επισκεφθεί  16.500 μαθητές και 2.300 περίπου εκπαιδευτικοί.

   Στο Κέντρο υπηρετούν 7 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί (4 από τη δευτεροβάθμια και 3 από τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Το Κέντρο έχει 6 νομούς ευθύνης (Μαγνησίας, Β` Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Βοιωτίας).

Στόχοι του Κ.Π.Ε.  είναι:

Ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος.

Υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. διάρκειας 1 (μιας) ημέρας με σχολεία Α/θμιας &  Β/θμιας Εκπ/σης που συμμετέχουν απ` όλη την Ελλάδα με επιλογή μέσω αιτήσεων.

Στήριξη των προγραμμάτων Π.Ε. των σχολείων της περιοχής ευθύνης του.

Συνεργασία με τους υπεύθυνους Π.Ε. των νομών ευθύνης.

 Παραγωγή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού.

 Τοπικές και διεθνής συνεργασίες.

Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με την τοπική κοινωνία.

Προώθηση της έρευνας στο χώρο της Π.Ε.

 

     Τα προγράμματα βιωματικής Π.Ε. διάρκειας μιας ημέρας στο Κέντρο με θέματα από το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του είναι:

" Η Πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται βότανα δια πάσαν νόσον "

   Το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές την αξία των βοτάνων της Μακρινίτσας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, την εύκολη χρήση τους και τα πλεονεκτήματα που έχουν απέναντι στα συμβατικά φάρμακα.

 

 

"Νερό - Οι κρήνες της Μακρινίτσας"

     Το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές τη σημασία του νερού για τη ζωή μας, τους τρόπους με τους οποίους το εξοικονομούμε, το σπαταλάμε και το ρυπαίνουμε. Επίσης, το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές την ιστορία και την αξία των Κρηνών της Μακρινίτσας.

 

"Τουριστικές Διαδρομές στην Φύση και την Παράδοση του Πηλιορείτικου Χωριού"

     Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές ότι η γνωριμία με τη  Μακρινίτσα δεν είναι μόνο ο καφές ή το φαγητό στην Πλατεία αλλά και το περπάτημα στα καλντερίμια της, η επαφή με τους ανθρώπους της και η επίσκεψη στα αξιοθέατά της.

 

 

" Μια μέρα στο Μουσείο..."

     Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακρινίτσα ς και γενικότερα ενός Πηλιορείτικου χωριού, καθώς και την αξία της τέχνης του Θεόφιλου.

 

 Τη φετινή χρονιά [2006-2007] εφαρμόζονται πιλοτικά, άλλα δυο Προγράμματα:

   "Ανακαλύπτω τα μυστικά του τόπου μου -    Βιοποικιλότητα "

      " Στα χνάρια των Κενταύρων "

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Π.Ο ΣΤΟ ΚΠΕ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

    Η ομάδα του σχολείου μας ήταν η πρώτη ομάδα που υλοποίησε το Πρόγραμμα "Ανακαλύπτω τα μυστικά του τόπου μου - Βιοποικιλότητα ", με πολύ μεγάλη επιτυχία , σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπεύθυνων του ΚΠΕ.

   

   

  ΚΠΕ μαΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

37011 Μακρινίτσα 

Τηλ. και Φαξ: 24280 90010

mail@kpe-makrin.mag.sch.gr

 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΠΕ

Κολτσιδόπουλος Ευριπίδης, Υπεύθυνος λειτουργίας του Κέντρου

Μακέλη Γραμματή, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κέντρου

Βίγκλας Παναγιώτης, μέλος της Π.Ο. του Κέντρου

Γκράσσος Γεώργιος, μέλος της Π.Ο. του Κέντρου

Παπαϊωάννου Άγγελος, μέλος της Π.Ο. του Κέντρου

Τσιμπλούλης Γεράσιμος, μέλος της Π.Ο. του Κέντρου

Τσαβέ Πηνελόπη, μέλος της Π.Ο. του Κέντρου

Χρυσοχού Ελένη, γραμματειακή υποστήριξη 

ip based webcounter

free web counter

Copyright

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2014