ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

   

    

Ο χάρτης προέρχεται από την ιστοσελίδα του Δήμου Μελιβοίας.

    Το σηματοδοτημένο μονοπάτι στην παλιά Αθανάτη, τη σημερινή Μελιβοία  αρχίζει μέσα από τη Μελιβοία και θεωρείται από τα καλύτερα της περιοχής. Ακολουθώντας το περπατάτε για περίπου 2.5 ώρες σε ομαλό κατηφορικό έδαφος, πάντα δίπλα στο ρέμα της Τσουβάλας, όπως λεγόταν παλιά: τότε που ήταν για τους Μελιβοιώτες ο μοναδικός δρόμος από τον οποίο μετέφεραν τα τσουβάλια με τα κάστανα και τις ελιές τους στα κασταναριά, στην παραλία. Σήμερα το παλιό μονοπάτι, μέσω ενός ειδικού προγράμματος του Leader-2 εξωραΐστηκε, καθαρίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, φτιάχτηκαν γέφυρες, κιόσκια, πέτρινες βρύσες, όπως επίσης και καλόγουστες ξύλινες πινακίδες, που κατατοπίζουν τον επισκέπτη. Στη διαδρομή θα βρείτε πολλά γεφύρια, καταρράκτη 15 μ. με ξύλινη εναέρια γέφυρα αλλά και σημεία ξεκούρασης ή χώρους αναψυχής. Αν κουραστείτε, μία από τις εξόδους του είναι προς την Παλιά Σωτηρίτσα όπου, αν έχετε... θετική σκέψη, θα βρείτε ανοικτή και την ταβέρνα.

 

7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 
27 - 4 - 2001 ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
ΜΕΛΙΒΟΙΑ-ΠΑΛΙΑ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ- ΒΕΛΙΚΑ

  

   

   Το μονοπάτι αυτό, ακολουθήσαμε τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας του 7ου Γυμνασίου Λάρισας, στις 27 Απρίλη 2001. Μας συνόδευαν οι καθηγήτριες μας κ. Τσιοβαρίδου Θεανώ, Χουρμουζιάδου Δέσποινα και Κακκάβα Στέλλα. Σαν οδηγό είχαμε υπάλληλο του Δασαρχείου Αγιάς , τον οποίον και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

 

Μελιβοία                                                                   η ομάδα μας

    Ξεκινήσαμε από την περιοχή Πασιά της Μελιβοίας, εκεί που βρίσκονται τα κάτω σπίτια του χωριού, και ακολουθήσαμε μια διαδρομή 8,5 χιλιομέτρων, κάτω από πλατάνια και μέσα από νερά, καταρράκτες και ξύλινα γεφύρια, που περνάει από την Άνω Σωτηρίτσα και καταλήγει στην παραλία της Βελίκας. Η διαδρομή είναι ονειρεμένη. Περάσαμε από όμορφα ξύλινα γεφύρια και συναντήσαμε κιόσκια με τραπεζάκια και πάγκους, όπου ξαποστάσαμε και κάναμε πικ-νικ.

    

η διαδρομή

    Τα περισσότερα χιλιόμετρα ακολουθούν το χείμαρρο, και η διαδρομή γίνεται αρκετά επεισοδιακή, καθώς δεν έχουν φτιαχτεί γέφυρες σε όλο το κομμάτι της διαδρομής, με αποτέλεσμα διάφορα απρόοπτα, όπως βουτιές μέσα στο χείμαρρο.

   

ο καταρράχτης

    Πανέμορφος είναι και ο καταρράκτης του οποίου το πέρασμα ήταν και αυτό επεισοδιακό, από το πέσιμο μιας λεύκας μέσα στο νερό, που έκλεινε το πέρασμα και δημιούργησε αρκετά ευτράπελα περιστατικά στην ομάδα μας. Στη διάρκεια της διαδρομής συναντήσαμε τα ξωκλήσια της Παναγίας Βελίκας, του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδος, αλλά και δύο πέτρινες βρύσες που μας ξεδίψασαν. Επίσης υπάρχουν διάσπαρτα ερείπια παλιών νερόμυλων , που λειτουργούσαν στην περιοχή.

    Μετά από δυο ώρες φτάσαμε στην παραλία της Βελίκας, κουρασμένοι βέβαια, αλλά και μαγεμένοι από το πράσινο και το γαλάζιο του μονοπατιού του Αιγαίου.

παραλία Βελίκας


 

 

 

ip based webcounter

free web counter

Copyright

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2014