ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

   

    

Οι χάρτες προέρχονται από την ιστοσελίδα του Δήμου Μελιβοίας.

     Εξορμήσεις στα χνάρια των προγόνων μας, στα μονοπάτια που αυτοί δημιούργησαν για να διασχίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την άγρια φύση και να επιτύχουν προσβάσεις σε κοντινούς οικισμούς και πόλεις, οργανώνουν οι Λαρισαίοι και όχι μόνον, κρατώντας ζωντανές τις μνήμες μιας άλλης εποχής.

       Η γνώση που έχουμε σήμερα γι' αυτά τα μονοπάτια, διατηρείται χάρη σε παρεμβάσεις των αρμόδιων αρχών αλλά και των αντίστοιχων Δήμων, που προχωρούν στην ανασκευή τους, χάρη στους γεροντότερους κατοίκους των ορεινών χωριών, που έδειξαν το δρόμο, αλλά και στους εξερευνητές πεζοπόρους και ορειβάτες, που έχουν περπατήσει και περπατούν, με την πρώτη ευκαιρία, κάθε πιθαμή της ελληνικής φύσης.

      Ειδικότερα, πάνω στα βήματα των ανθρώπων που διέσχιζαν βουνά, δάση και φαράγγια, για να πάνε στο γιατρό στην πόλη ή στο σχολείο του διπλανού χωριού, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για να μείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αλλά κυρίως για να δώσουν την ευκαιρία στους φυσιολάτρες να απολαύσουν μαγευτικές διαδρομές στη φύση, μέσα από υπέροχα πετρόκτιστα καλντερίμια, πηγές και γέφυρες, δάση και μέρη σπάνιας ομορφιάς, που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να γνωρίσουν.

       Αν και οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν πέρυσι στο νομό Λάρισας κατέστρεψαν μέρος ενός απ΄τα ομορφότερα τέτοια μονοπάτια, αυτού της Ανατολής-Μεταξοχωρίου, παρόλα αυτά έστω κι ό,τι απόμεινε απ΄αυτό, αλλά και τα υπόλοιπα που δεν χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, αποτελούν πρόκληση για αναζήτηση καταφυγίων ηρεμίας και στη φύση, ιδιαίτερα αυτή την εποχή.

     Μεταξύ αυτών των μονοπατιών, στα οποία έγιναν παρεμβάσεις για να είναι προσβάσιμα σε όλους, είναι:

Το κείμενο προέρχεται από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ - ΒΕΛΙΚΑΣ

     Ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων μας, η Περιβαλλοντική ομάδα της Γ΄ Τάξης του σχολείου μας βρέθηκε την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008 στο μονοπάτι Μελιβοίας - Βελίκας. Μια υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές μας κ.κ. Χουρμουζιάδου Δέσποινα, Σεϊρλή Νίκη, Χαλκιά Βασιλική και Βαϊόπουλο Θανάση, ξεκινήσαμε από τη Μελιβοία για να ανακαλύψουμε αυτό το υπέροχο μονοπάτι. Η διαδρομή είναι ονειρεμένη. Περάσαμε από όμορφα ξύλινα γεφύρια και συναντήσαμε κιόσκια με τραπεζάκια και πάγκους, όπου ξαποστάσαμε και κάναμε πικ-νικ.

      Μαγευτήκαμε από τον υπέροχο καταρράχτη , βουτήξαμε στο ρέμα της Τσουβάλας και ξεδιψάσαμε  στις πέτρινες βρύσες. Η διαδρομή 8, 5 χιλιομέτρων δεν μας κούρασε καθόλου, αντίθετα απολαύσαμε τη μαγεία της φύσης, το κελάηδημα των πουλιών, τα πανέμορφα αγριολούλουδα και το κελάρυσμα του ρυακιού.

    Μετά από τέσσερις  ώρες φτάσαμε στην παραλία της Βελίκας, κουρασμένοι βέβαια, αλλά και μαγεμένοι από το πράσινο και το γαλάζιο του μονοπατιού του Αιγαίου.

 

  

ip based webcounter