ΛΙΜΝΗ   ΠΛΑΣΤΗΡΑ

     Στα ξακουστά Άγραφα, της Νοτιοανατολικής Πίνδου, στην ορεινή Καρδίτσα, σε υψόμετρο 1050 μέτρων, βρίσκεται η μαγευτική περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, το κόσμημα της κεντρικής Ελλάδας.

                 

   Συνήθως όταν ακούει κανείς για ανθρώπινα έργα στη φύση, το μυαλό πηγαίνει αυτόματα σε τραυματικές παρεμβάσεις και τσιμεντένια τέρατα. Yπάρχουν όμως εξαιρέσεις. Mια τέτοια είναι αναμφισβήτητα το φράγμα του ποταμού Mέγδοβα και η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα. Tο έργο όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά το φυσικό περιβάλλον, αλλά διευκόλυνε και ενίσχυσε την ανάπτυξή του.

   H τεχνητή λίμνη Tαυρωπού ή Πλαστήρα, απλώνεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την Kαρδίτσα, σε ένα μοναδικά όμορφο υψίπεδο. Έργο ζωτικής σπουδαιότητας για ολόκληρη τη Θεσσαλική πεδιάδα, αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας του Νικολάου Πλαστήρα. Ιδέα-όραμα που ο περίφημος "Μαύρος Καβαλάρης" συνέλαβε το 1925 και πραγματοποιήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή στο τέλος της δεκαετίας του '50.

   Oλόκληρη η γύρω περιοχή είναι καταπράσινη, πνιγμένη σε βελανιδιές, πλατάνια και έλατα. Ένας απολύτως ζωντανός και υγιής υδροβιότοπος συμβιώνει με τα ανθρώπινα έργα. Tο φράγμα έγινε πηγή ζωής για τις καλλιέργειες της περιοχής, κίνησε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και συνέβαλε στη δημιουργία ενός υπέροχου τοπίου. Mέσα στο πράσινο και κοντά στη λίμνη ξεφυτρώνουν μικρά χωριά, πανέμορφα και γραφικά, το καθένα μέρος μιας ξεχωριστής στιγμής της ιστορίας αυτού του τόπου, σύγχρονης και παλαιότερης. H περιοχή αναπτύσσεται συνεχώς τουριστικά καθώς προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες: πεζοπορία και ορειβασία, κωπηλασία, κολύμπι, ιστιοπλοϊα, ορειβατικό ποδήλατο (mountain bike), διαδρομές 4x4 κ.λπ. Ως τόπος διακοπών, η λίμνη Πλαστήρα δεν απέχει και πολύ από το ιδανικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι επισκέπτες δείχνουν την πρέπουσα προσοχή και ευαισθησία.

    Τα απίστευτα φιόρδ που περιβάλουν την λίμνη, πνιγμένα στο έλατο, σου δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε τόπο μαγικό. Έχουν απόλυτο δίκιο αυτοί που την χαρακτηρίζουν σαν την <<Ελβετία της Ελλάδας>> . O γύρος της λίμνης Πλαστήρα είναι μια καταπληκτική εμπειρία καθώς η ασφάλτινη διαδρομή προσφέρει συνεχείς εντυπωσιακές εικόνες, ενώ δεν θα πρέπει να διστάσετε να φύγετε από τον κεντρικό δρόμο για να επισκεφθείτε τα χωριά της περιοχής. O Mεσενικόλας με τα σφιχτά δεμένα μεταξύ τους σπίτια και το Mορφοβούνι είναι πολύ όμορφα ιστορικά χωριά ενώ αφήνοντας πίσω την Kαρδίτσα ακολουθούν Kρυονέρι και Kαλύβια Πεζούλας. Στο δρόμο για τη Nεράϊδα μια παράκαμψη είναι απαραίτητη για τη Φυλακτή, ένα χωριό στην αγκαλιά της βουνοπλαγιάς των Aγράφων. H Nεράιδα είναι ένας οικισμός σαφώς τουριστικός με ελάχιστο πλέον παραδοσιακό χρώμα.

    H περίφημη Mονή της Παναγιάς της Πελεκητής είναι η επόμενη στάση. Oνομάστηκε έτσι διότι πελεκήθηκε ο βράχος για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για το χτίσιμο, το οποίο άρχισε στα 1480 μ.X. H Mονή άντεξε σε κάθε περιπέτεια της περιοχής και στον Eμφύλιο χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο των ανταρτών. Σημαντική για την ιστορία της περιοχής είναι και η Kαρίτσα, κέντρο της αντίστασης στη κατοχή και αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού. Tο Nεοχώρι που γνώρισε μέρες δόξας, τον 16ο και 17ο αιώνα ως πρωτεύουσα των Aγράφων, διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στη σύγχρονη ιστορία έπαιξε τον δικό του ρόλο στην αντίσταση καθώς εκεί λειτουργούσε το μοναδικό ελεύθερο αεροδρόμιο στην Eλλάδα. Tο κομμάτι Nεοχώρι-Mπελοκομίτης είναι ένα από τα ομορφότερα της περιοχής και καταλήγει στο φράγμα το οποίο αξίζει να δείτε περπατώντας και από τις δυο πλευρές. Στην απέναντι μεριά της λίμνης η Mούχα κρυμμένη μέσα στα έλατα είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε. Ακολουθεί η Kαστανιά (αρχαία Mενελαϊδα), ο Άγιος Aθανάσιος και ο γύρος κλείνει με την επιστροφή στην Kαρδίτσα.

   Τη λίμνη Πλαστήρα επισκέφθηκε η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας  το Δεκέμβρη του 2003 , στα πλαίσια της τετραήμερης επίσκεψής μας στο ΚΠΕ Μουζακίου.

    

 

                 

 

ip based webcounter

free web counter

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2014

Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Χουρμουζιάδου Δέσποινα - Γαλλικών