ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

     

Ο χάρτης προέρχεται από την ιστοσελίδα του Δήμου Μελιβοίας.

   Στις πλαγιές της οροσειράς του Μαυροβουνίου, με ψιλότερη κορυφή τα 1054μ, βρίσκεται το δημόσιο δάσος Πολυδενδρίου, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εθνικός δρυμός. Δασωμένοι λόφοι με βοσκοτόπια (που διασπούν το δάσος), φαράγγια με γκρεμούς και πυκνή μακκία βλάστηση στην πλευρά της θάλασσας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία βλάστησης - με δρυς, οξιές, έλατα και καστανιές - και το δάσος αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη πανίδας (έχει συμπεριληφθεί εντός της οροθετημένης περιοχής Natura 2000 του Μαυροβουνίου). Σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά και για τον Μαυροπετρίτη που περνάει εδώ το καλοκαίρι του. Αναπαραγόμενα είδη είναι ο Σφηκιάρης , ο Ασπροπάρης, ο Φιδαετός, το Σαϊνι, η Αετογερακίνα , ο Κραυγαετός, ο Σταυραετός, ο Πετρίτης , η Χαλκοκουρούνα και η Μεσοτσικλητάρα.
  To Kτήμα Πολυδενδρίου βρίσκεται στην επαρχία Αγιάς του νομού Λαρίσης. Απέχει από τη Λάρισα 45 περίπου λεπτά, οδικώς. Καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του όρους Μαυροβούνι, ανάμεσα στο Πήλιο και τον Κίσσαβο, οριζόμενο προν βορράν aπό την περιφέρεια των χωριών Ποταμιάς, Σκήτης, Κάτω Πολυδενδρίου, προς νότον από την περιφέρεια του χωριού Σκλήθρου και προς δυσμάς από την περιφέρεια του χωριού Βουλγαρινής και ανήκε στους κληρονόμους του Βασιλέως Παύλου, όπως αναφέρεται στο ν. δ. 225/4-10-1973, με το οποίο η δικτατορία απαλλοτρίωνε ολόκληρη την βασιλική περιουσία. Το Κτήμα Πολυδενδρίου αποτελείται από 31.222 στρέμματα δάσους και 2.272 παραλιακά στρέμματα, με μερικές καταπληκτικές παραλίες. Το Κτήμα είναι συνήθως νοικιασμένο σε κάποια επιχείρηση υλοτομίας, που εκμεταλλεύεται τα δάση του. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η δασοπονία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι.

  

Παραλία Πολυδενδρίου

Παλιό οθωμανικό τσιφλίκι , αγοράσθηκε το 1906 παρά του Χασάν εφέντη Λεονταρίτου από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο.  Για την τέως βασιλική οικογένεια ήταν κυρίως ένας τόπος εξοχής και κυνηγιού. Στο Ελληνικό δημόσιο περιήλθε το 1994, από την τότε βασιλική οικογένεια που το διαχειριζόταν έως το 1904. Σήμερα η διοίκηση και διαχείριση του  ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας. Έχει αξιοποιηθεί στο ΒΑ τμήμα του και προσφέρεται σε όλους τους πολίτες για επισκέψεις και πλήθος δραστηριοτήτων όπως (περιβαλλοντική εκπαίδευση, πεζοπορία, ποδηλασία κτλ.) και ως χώρος αναψυχής. 

 

   Μια σειρά από ήπιες παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει . Μέχρι στιγμής με ευθύνη του Δασαρχείου της Αγιάς έχουν διανοιχθεί δασικοί δρόμοι, δρόμοι περιπάτου, αλλά και ποδηλατική διαδρομή μέσα στο κτήμα, ώστε να είναι επισκέψιμο και να λειτουργεί ως χώρος αναψυχής των πολιτών. Στο κτήμα, από τον Δεκέμβριο του 2002 έχουν πέσει οι απαγορευτικές για την είσοδο των πολιτών μπάρες που υπήρχαν στις εισόδους του. Παράλληλα, με ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχουν γίνει εργασίες αναστύλωσης. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο οργανωμένα δάση αναψυχής στην Ελλάδα. Και είναι αλήθεια πως το δασαρχείο της περιοχής έχει κάνει εκπληκτική δουλειά με χώρους διαμορφωμένους για περιήγηση, πικνίκ, πεζοπορία ή ποδήλατο.

  • Το Δάσος Πολυδενδρίου (πρώην βασιλικό). με το Ν. 2215/1994 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, η δε διοίκησή του και διαχείρισή του στο Υπουργείο Γεωργίας.

  • Σήμερα διαχειρίζεται ως Δημόσιο Δάσος με βάση την ισχύουσα διαχειριστική μελέτη που συνέταξε το δασαρχείο Αγιάς (περιόδου 2002-2011).

  • Το Δάσος Πολυδενδρίου με αριθμ. απόφαση του Υπουργού Γεωργίας έχει κηρυχθεί ως "Καταφύγιο Άγριας Ζωής".

  • Επίσης, το Δάσος Πολυδενδρίου περιλαμβάνεται στην περιοχή Ειδικής Προστασίας "Όρος Μαυροβούνι Θεσσαλίας" καθώς και στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 "Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι".

  • Το έτος 2000 για την περιοχή "Όρος Μαυροβούνι Θεσσαλίας" συντάχθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Σχέδιο Διαχείρισης.

  • Το έτος 2003 έχει συσταθεί Φορέας Διαχείρισης "Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου", στον οποίο ο Δασάρχης Αγιάς συμμετέχει ως αναπληρωματικό μέλος..

  • Το έτος 2003 κατόπιν διαταγής του Υπουργείου Γεωργίας συντάχθηκε από το Δασαρχείο Αγιάς μελέτη με τον τίτλο "Μελέτη Έργων – Εργασιών" για την ανάδειξη και προστασία του Δημοσίου Δάσους Πολυδενδρίου, στην οποία προβλεπόταν κυρίως έργα αναψυχής προστασίας και οδοποιίας. Το ίδιο έτος κατασκευάστηκαν πολλά από τα παραπάνω έργα με χρηματοδότηση του Υπουργείου Γεωργίας. Παράλληλα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ν. Λάρισας για τα κτίσματα που υπάρχουν στη θέση "Σπίτια" του Πολυδενδρίου, τα οποία κηρύχθηκαν "διατηρητέα" με σκοπό την αναπαλαίωσή τους και τη χρησιμοποίησή τους για διάφορες χρήσης (μουσείο, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.τ.λ.). Δεν προχώρησε όμως κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.

   

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

  Στο κέντρο των Μύθων, των Παραδόσεων, της Ιστορίας, τo τέως Βασιλικό δασόκτημα Πολυδενδρίου προκαλεί τους επισκέπτες του να συμμετάσχουν σε ένα ειδυλλιακό «ταξίδι» στο κατάφυτο Μαυροβούνι. Από την τεράστια έκταση του δάσους του Πολυδενδρίου, το οποίο έχει σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ένα μικρό τμήμα είναι ανοιχτό για το κοινό και έχει οργανωθεί ως χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων. Στις υπόλοιπες εκτάσεις, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

  Για να πάτε, θα ξεκινήσετε από την Αγιά, θα στρίψετε δεξιά στην παραλία του Αγιόκαμπου και θα ακολουθήσετε την ταμπέλα προς Πολυδένδρι. Σε 2 χλμ. θα μπείτε δεξιά σε βατό χωματόδρομο και στρίβοντας στην πρώτη διχάλα δεξιά, θα δείτε τα κτίρια του παλιού βασιλικού περιπτέρου και του σπιτιού του επιστάτη, τα οποία σήμερα ερειπώνουν. Στη συνέχεια θα βρεθείτε σε διακλάδωση δρόμων και θα διαλέξετε τον πρώτο δεξιά για να βρεθείτε κατευθείαν στον μεγάλο χώρο αναψυχής. Είναι καταπράσινος, γεμάτος μονοπάτια, κιόσκια και παγκάκια, και έναν χωματόδρομο 5,5 χλμ. κατάλληλο για ποδήλατο, περπάτημα και 4Χ4, όπου μπορείτε να κάνετε διαδρομές από 15 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά. Στον χωματόδρομο θα βρείτε ωραία σημεία θέας προς την παραλία του Πολυδενδρίου και άλλα μικρότερα μονοπάτια, σε μερικά από τα οποία έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες για τα πιο σπάνια φυτά του δάσους.

 Μέσα στο κτήμα υπάρχουν και δύο εκκλησίες του 16ου αιώνα αφιερωμένες στην Παναγία, που έχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

--   

 

ip based webcounter

free web counter

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2014