ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

        Η Ραψάνη είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στην πλαγιά του όρους Σοπωτού. Απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Λάρισα κι έχει περίπου 1.400 κατοίκους. Η Ραψάνη είναι γνωστή για το περίφημο πευκοδάσος της και για τα υπέροχα κρασιά της. Η Ραψάνη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα υπήρξε μια από τις λαμπρότερες πόλεις του Ολύμπου. Η κυριότερη απασχόληση των κατοίκων της ήταν από τότε οι αμπελοκαλλιέργειες και η παραγωγή καλλίστου Ραψανιώτικου οίνου.

                                          

      
Φημισμένη για την πλούσια βλάστησή της και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της, η Ραψάνη, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες ολόκληρο το χρόνο. Τα γάργαρα τρεχούμενα νερά του Ολύμπου, η μοναδική της θέα και το ξηρό της κλίμα μαγεύουν τον επισκέπτη. Ανεβαίνοντας τις πλαγιές του Ολύμπου η θέα γίνεται μεγαλειώδης. Χαμηλά απλώνεται ο Θεσσαλικός κάμπος, το καταγάλανο Αιγαίο και ο Θερμαϊκός κόλπος, ενώ πιο πέρα οι παραλίες της Χαλκιδικής και οι κορυφογραμμές της Όσσας.

     
Στο χωριό της Ραψάνης μπορείτε να περιπλανηθείτε στον γραφικό οικισμό της και να δείτε από κοντά τα περίφημα αρχοντικά της. Θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε τις τοπικές νοστιμιές σε συνδυασμό με το φίνο Ραψανιώτικο κρασί. Εκτός από το ξακουστό κρασί, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και τοπικές νοστιμιές. Θαυμάσιες γαλατόπιτες, κρεατόπιτες, τυρόπιτες και το 'πλατσάρο', μια χορτόπιτα με τυρί, αυγά και καλαμποκίσιο αλεύρι.
 

Άγιοι Θεόδωροι


   
Λίγο πιο πέρα από το χωριό, βρίσκεται το ιερό δάσος των Αγίων Θεοδώρων γεμάτο βελανιδιές, ενώ ανηφορίζοντας συναντάμε το γραφικό ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βλέπει προς την κοιλάδα των Τεμπών. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τα μοναστήρια της περιοχής. Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (χτίστηκε το 1750) και τους ναούς του Αγίου Ιωάννου (χτίστηκε το 1546), του Αγίου Αθανασίου (1831). Θαυμάστε την εκπληκτική αρχιτεκτονική των ναών του Αγίου Νεκταρίου, του Νεομάρτυρα Γεωργίου και της Ευαγγελιστρίας. Τέλος τα χωριά Πυργετός και Κρανιά είναι ιδανικά για όσους προτιμούν την ηρεμία.

   Ο αμπελώνας της Ραψάνης απλώνεται στις βουνοκορφές του Προφήτη Ηλία και είναι ένα από τα ωραιότερα τοπία της χώρας μας. Εκεί, κατά τη μυθολογία, παρασκευαζόταν το νέκταρ, το ποτό των Θεών του Ολύμπου. Καλλιεργούνται τρεις ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών: Το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό.

                                                   


   Γιορτές και πανηγύρια που γίνονται στη Ραψάνη: Την 1η Φεβρουαρίου ανήμερα του Αγίου Τρύφωνα γίνεται αγιασμός στο εκκλησάκι του Αγίου. Την Καθαρή Δευτέρα οι κάτοικοι γιορτάζουν ντυμένοι μασκαράδες και μοιράζεται φασολάδα στην πλατεία του χωριού. Στις 6 Αυγούστου πραγματοποιείται το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος όπου τα πρώτα σταφύλια της σοδειάς 'διαβάζονται' στην εκκλησία. Τέλος, ανήμερα της Παναγίας γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

 


 

 

ip based webcounter

free web counter

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2010