ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

    Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος "ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ" πραγματοποιήσαμε τριήμερη επίσκεψη στο ΚΠΕ Αρναίας. Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε το χιονισμένο Χολομώντα.

   

Χολομώντας  [ Όρος στο Ν. Χαλκιδικής, 1.164μ. ]

    Στο κέντρο της Χαλκιδικής και προς τα βόρεια δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Χολομώντα, περιοχή κατάφυτη με απίστευτη ομορφιά και υπέροχη θέα προς κάθε κατεύθυνση. Ο Χολομώντας είναι ένα πολύ σημαντικό χαμηλό βουνό, κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Γεωμορφολογικά, βόρεια φτάνει ως την νοητή γραμμή, η οποία αρχίζει από τον κόλπο της Θεσσαλονίκης, διέρχεται από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και καταλήγει στον Στρυμωνικό κόλπο. Στο κέντρο αυτού του γεωφυσικού χώρου υψώνεται το όρος Χολομώντας ή Υψίζωνος με υψόμετρο 1,165m θαλερό, δασοσκέπαστο ως την κορυφή, με πλούσια χλωρίδα και γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς στις πλαγιές του. Τα χωριά της περιοχής ονομάζονται Μαντεμοχώρια. Δυτικά και νοτιοδυτικά ο Χολομώντας κατέρχεται ομαλά σε χαμηλότερα βουνά και λόφους και καταλήγει σε εύφορες παράλιες πεδινές εκτάσεις. Ανατολικά είναι πιο τραχύς και με πυκνά δάση ως τις ακτές βυθίζεται στην θάλασσα.

    Ο ορεινός όγκος του Χολομώντα καλύπτεται από βελανιδιές στα χαμηλά, καστανιές, πουρνάρια, πεύκα, έλατα, οξιές στα ψηλότερα. Η εικόνα του δάσους διακόπτεται από τα ξέφωτα ή τα λιβάδια με τα αγριολούλουδα και τα αρωματικά φυτά. Συναντάμε επίσης μανιτάρια, βότανα, τσάι του βουνού και ρίγανη, ενώ πλούσια είναι και η πανίδα του βουνού με πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών. Ο Χολομώντας ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, για την ξυλεία του, η οποία ήταν περιζήτητη από τους ναυπηγούς. Ονομάζεται και υψίζωνος, δηλαδή "υψηλά εζωσμένον", λόγω της εντυπωσιακής του βλάστησης. Ο Χολομώντας δίνει πολλά ορυκτά και τα μεταλλεία του είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Στα έγκατά του υπάρχουν θησαυροί από ορυκτά, όπως: σιδηρομεταλλεύματα, χαλκός, μαγγάνιο, χρυσός, λευκόλιθος κ.α. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχής είναι η γεωργία, η δασοπονία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι.

    Στην περιοχή του Χολομώντα υπήρχαν μικροί οικισμοί, σκορπισμένοι σε όλο το βουνό, που είχαν δημιουργήσει οι υλοτόμοι και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Κερασιά, Σχισμένη Πέτρα, Ίταμος, Σέλωμα, Πυργούδια, Παλαιόκαστρος, οικισμοί που από τη συνένωσή τους δημιουργήθηκε το σημερινό χωριό Ταξιάρχης.

     

      Το τοπίο του Χολομώντα χαρακτηρίζεται από απότομες κοιλάδες και βραχώδη φαράγγια, ενώ το πλούσιο δάσος του, συνήθως χιονισμένο το χειμώνα, προσφέρεται για αξέχαστες περιηγήσεις. Πεύκα, έλατα, δρύες και οξιές εναλλάσσονται με καστανιές και αιωνόβιες βελανιδιές, ενώ άφθονα είναι τα ρυάκια και οι πηγές. Ο αέρας είναι τόσο καθαρός, που σου κόβει την αναπνοή.

    Η βιοποικιλότητα του δάσους ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού θηραμάτων και άγριων ζώων αλλά και πουλιών. Μάλιστα το κυνήγι λαγού και αγριόχοιρου είναι πάρα πολύ διαδεδομένο στην περιοχή. Το οικολογικό σύστημα του Χολομώντα είναι χαρακτηρισμένο ως σημαντική περιοχή για τα αναπαραγώμενα αρπακτικά, όπως ο Σφηκιάρης (Pernis apivorus), το Όρνιο (Gyps fulvus), ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο Πετρίτης (Falco peregrinus)και ο Μπούφος (Bubo bubo). Είναι επίσης πιθανόν να αναπαράγεται εδώ ο Μαυροπελαργός (ciconia nigra).

  

Σπουδαιότητα:

    Το πλούσιο δάσος του Χολομώντα, στις επαρχίες Αρναίας και Πολυγύρου, είναι συνήθως χιονισμένο το χειμώνα και προσφέρεται για αξέχαστες περιηγήσεις.  Οι λάτρεις της φύσης, που θέλουν να γνωρίσουν την ορεινή Χαλκιδική, μπορούν ν' ακολουθήσουν τα τρία δασικά μονοπάτια που έχουν χαραχτεί στην περιοχή:

  16η διαδρομή: Ξεκινά από τον Πολύγυρο και συνεχίζει στους γύρω λόφους, σ' ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

  17η διαδρομή: Έχει αφετηρία το ορεινό χωριό Ταξιάρχης και, περνώντας μέσα από ένα πυκνό δάσος, καταλήγει στο χωριό Βράσταμα.

  18η διαδρομή: Ξεκινά από τα Βράσταμα και καταλήγει στο ίδιο χωριό. Οι περιπατητές περνούν από το φυσικό σπήλαιο του Αγίου Ευθυμίου, παλαιότερα ερημητήριο και τώρα εκκλησάκι.

  19η διαδρομή: Από την Παλαιόχωρα ξεκινά αυτή η διαδρομή για μια περιήγηση μέσα στον καταπράσινο Χολομώντα και καταλήγει 4 χλμ πριν τον Ταξιάρχη. (υψόμετρο 960μ)

  20η διαδρομή: Ξεκινά από την Ολυμπιάδα και μας οδηγεί στα αρχαία Στάγειρα την πατρίδα του Αριστοτέλη. Το τοπίο είναι υπέροχο μέσα από κατάφυτα μονοπάτια

      Σε ορισμένα σημεία των διαδρομών η θέα προς το Αιγαίο και τις τρεις χερσονήσους του νομού είναι εντυπωσιακή. Ο Χολομώντας προσφέρεται κάθε εποχή για εναλλακτικό τουρισμό και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η σήμανση παλιών μονοπατιών, η χάραξη περιηγητικών - περιπατητικών διαδρομών για πεζοπορία ή ιππασία, οι διαδρομές ποδηλάτου, οι βιότοποι, οι περιοχές ελεγχόμενου κυνηγιού και εκτροφής, η αναρρίχηση, η ορειβασία, προσελκύουν καθημερινά το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ξένων για τον ορεινό όγκο.

   Επίσης σε φυσικό περιβάλλον στις πλαγιές του Χολομώντα, κάτω από τις καστανιές ή τις αιώνιες βελανιδιές, κοντά σε ρυάκια ή σε πηγές νερού, όπου και τα καταφύγια των μελισσών, ομάδες τουριστών ή μεμονωμένοι τουρίστες, έχουν την δυνατότητα να δουν τον τρόπο δουλειάς των μελισσοκόμων και να γνωρίσουν την κοινωνία των μελισσών. Παράλληλα, μπορούν να προμηθευτούν όλα τα προϊόντα μελισσοκομικής, από ειδικά πρατήρια πώλησης στην Αρναία.

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΧΟΛΟΜΩΝΤΑ

    H παλιά κεντρική οδική αρτηρία Πολυγύρου - Αρναίας θα σας οδηγεί σε μια απολαυστική διαδρομή. Ξεκινάει κλασικά από τον Άγιο Πρόδρομο, ένα μικρό χωριό φτιαγμένο για να υμνήσει την υψηλή γαστρονομία της θράκας. Πάνω στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν ένα σωρό ψησταριές, η μια δίπλα στην άλλη, στολισμένες με ατελείωτες αρμαθιές από λουκάνικα, κοντοσούβλια, κοκορέτσια, γουρουνόπουλα που σιγοψήνονται και όλους τους περαστικούς σταματημένους για τον απαραίτητο μεζέ. Τα ατελείωτα στροφιλίκια του δρόμου ανηφορίζουν γλυκά στις γεμάτες βελανιδιές και θεόρατες οξιές πλαγιές του Χολομώντα, όπου  διαπιστώνεται η πεμπτουσία της λέξης πυκνό δάσος. H πασίγνωστη διαδρομή  οδηγεί στην γραφική Αρναία, η οποία μπορεί να γίνει η βάση για  εξορμήσεις  στον Χολομώντα.

***  Εκπληκτικοί δασικοί χωματόδρομοι,  συνδέουν τον Ταξιάρχη με τα Βράσταμα, μέσα στις φοβερές οξιές και τις μεγάλες βελανιδιές και... ανάμεσα στα αγριογούρουνα! Στο Χολομώντα όπως και στο γειτονικό Στρατωνικό υπάρχουν άφθονα τέτοια ζώα, πολλά εκ των οποίων είναι σε ημιάγρια κατάσταση και βόσκουν μαζί μα τα ήμερα γουρούνια και τους χοιροβοσκούς τους σε μια από τις σπανιότερες εικόνες της βόρειας Ελλάδας.

*** Βράσταμα: Το όνομα του χωριού προέρχεται μάλλον από κάποιο καλόγερο Βράσταμο, που ζούσε εκεί, ενώ κανονικά θα έπρεπε να προέρχεται από το βράσιμο του τσίπουρου, το οποίο είναι ξεχωριστό και φημισμένο, αφού φτιάχνεται από αρωματικά κούμαρα. Το χωριό είναι από τα αρχαιότερα της Χαλκιδικής και αναφέρεται από τον 9ο αιώνα.
 

*** Ταξιάρχης: Στη βαθυπράσινη καρδιά του βουνού βρίσκεται το γραφικό χωριό Ταξιάρχης, ο βασικός προμηθευτής των ελληνικών σπιτιών με φρέσκα χριστουγεννιάτικα (απολύτως καλλιεργήσιμα στα ξέφωτα του βουνού) έλατα. Ο Ταξιάρχης είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Χαλκιδικής, με πολλά από τα παλαιά του σπίτια θαυμάσια αναστηλωμένα.

*** Πολύγυρος:  Πρωτεύουσα της Χαλκιδικής και  διοικητικό κέντρο είναι ο Πολύγυρος με 6.232 κατοίκους κτισμένος σ' έναν εξώστη του βουνού Χολομώντας με θέα προς τις χερσονήσους. Σε μικρή απόσταση από τον Πολύγυρο, στη θέση Παλαίπορτα, ήταν χτισμένη η αρχαία Απολλωνία, στα νοτιοδυτικά της σύγχρονης πόλης. Στο χώρο σώζονται ακόμη ορισμένες από τις θεμελιώσεις των οχυρώσεων.

*** Αρναία: Και ξαφνικά μέσα από τις βαλανιδιές και καστανιές του Χολομώντα, ξεπροβάλλει η Αρναία, μία κωμόπολη 2.500 κατοίκων . Κάθε εποχή του χρόνου με άλλη όψη. Εκείνη όμως η εικόνα που της ταιριάζει περισσότερο και που αναδεικνύει τον ορεινό της χαρακτήρα, είναι οι λευκές πινελιές, που κάθε χρόνο της χαρίζει ο χειμώνας. Αρχοντική και όμορφη, κάθε της κτίσμα και μία έκπληξη, ένα μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης.

   

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ

     Η δεύτερη μέρα  μας στην Αρναία ξεκίνησε με επίσκεψη στο χιονισμένο δάσος του Χολομώντα.  Το πανέμορφο βουνό της Χαλκιδικής στέκει εκεί και περιμένει αυτούς που θα θελήσουν να μπουν στην καρδιά του και να αφήσουν ένα κομμάτι από την ψυχή τους. Μια διαδρομή κυρίως ασφάλτινη που ξεκινά από τον Πολύγυρο και διασχίζει όλο το βουνό είναι από τις πιο όμορφες επιλογές , παιχνίδι με τις σκιές , ατέλειωτες στροφές , τα δέντρα να φτιάχνουν τούνελ και εσύ να προσπαθείς να μη χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα ...Που να σταθείς; Το ένα σημείο καλύτερο από το άλλο , όπου υπάρχει λίγο άνοιγμα κοιτάς ορίζοντα , όλη η Χαλκιδική στα πόδια σου να κοιμάται ακόμη , ένα σωρό χωμάτινα μονοπάτια να σου κλείνουν το μάτι προσπαθώντας να σε παρασύρουν ακόμη πιο μέσα , να κλέψουν κι άλλο την καρδιά σου.

  

     Πυκνό, πλούσιο σε πανίδα, γεμάτο υπέροχες τοποθεσίες και σημεία με μαγευτική θέα, το δάσος μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Πνιγμένο στα πεύκα και τα έλατα, στις καστανιές και τις αιωνόβιες βελανιδιές, το δάσος διασχίζεται από πολλά ρυάκια και είναι γεμάτο ολόδροσες πηγές. Ένα ζευγάρι Γεράκια κράτησαν για λίγο διάστημα τα φτερά τους και ισορρόπησαν στο κενό κάνοντας κύκλο πάνω από ένα ξέφωτο και κλέψαμε την εικόνα , χαράχτηκε βαθιά στην μνήμη μας όπως και άλλες στιγμές από αυτό το βουνό . Παρά το τσουχτερό κρύο που έκανε, παίξαμε παιχνίδια, χιονοπόλεμο, μάθαμε για το δάσος και απολαύσαμε την κάθε στιγμή. Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα μάζεψε υλικά από το δάσος για τις κατασκευές που θα κάναμε αργότερα στο Κέντρο.

     

 

ip based webcounter

free web counter

Copyright

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2014