Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Γ. Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

    Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα ιδρύθηκε το 1983 και στεγάζεται στο νέο κτίριο της Νεάπολης Λάρισας. Η παρουσία της είναι έντονη στα εικαστικά δρώμενα της χώρας και πιο ειδικά της Θεσσαλίας, στην οποία καταξιώθηκε ως η πιο δραστήρια Δημοτική Πινακοθήκη και η 2η σημαντικότερη Πινακοθήκη στην Ελλάδα μετά την Εθνική. Ως πυρήνας πνευματικής δημιουργίας και αναζήτησης, διοργανώνει κατά καιρούς εκθέσεις,  συμβάλλοντας στην αισθητική και καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση του κοινού της πόλης και της περιοχής. Λειτουργεί παράλληλα και πρότυπο Ελεύθερο Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών, στο οποίο φοιτούν 400 περίπου μαθητές.

   Πυρήνα της Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή Κατσίγρα, με 700 έργα αρχικά και 50 ακόμη, που δωρήθηκαν το 1998 από τον Γ.Ι. Κατσίγρα. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα ζωγραφικής του 19ου αιώνα (Λύτρας, Ιακωβίδης, Γύζης, Δούκας, Βολανάκης, Σαββίδης, Βικάτος κ.λ.π.) αλλά και του 20ου αιώνα (Γαλάνης, Γουναρόπουλος, Ν. Και Π. Λύτρας, Μαλέας, Τρανταφυλλίδης, Παρθένης, Στέρης, Ρέγκος, Γολδάσης κ.λ.π.), λάδια, ακουαρέλλες, σχέδια, χαρακτικά, ως τη δεκαετία του 1960.

   Η συλλογή Κατσίγρα έχει εκτιμηθεί από ειδικούς, Διευθυντές Εθνικής Πινακοθήκης, ιστορικούς, ζωγράφους ως η καλύτερη και σπουδαιότερη μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τη συλλογή Κουτλίδη.

    

    Ο Δήμος Λάρισας κατείχε ήδη μικρή συλλογή 210 έργων, ντόπιων κυρίως, καλλιτεχνών, η οποία προστέθηκε. Από την ίδρυσή της το 1983, η πινακοθήκη απέκτησε άλλα 200 περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, πολλά από τα οποία δώρισαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες (Β. Κατράκη, Μποστ, Σαρής, Πρέκας, Αστεριάδης, Τάσσος και πολλοί άλλοι) και συνεχίζει την απόκτηση νέων, μετά από σχετική πρόταση της Καλλιτεχνικής της Επιτροπής.

   Ο Γ.Ι. Κατσίγρας δώρισε επίσης την ανεκτίμητη συλλεκτική επίπλωση του ιατρείου του, παλιότερη ιδιοκτησία Ερρίκου Σλήμαν, σχέδιο Ε. Τσίλλερ, η οποία θα εκτεθεί στο νέο κτίριο, μαζί με τη συλλογή. Τέλος, προσέφερε και τη συλλογή του βιβλίων και περιοδικών τέχνης (1200 τίτλοι περίπου), πολλά από τα οποία σε δυσεύρετες, εξαντλημένες ή σπάνιες εκδόσεις.

     Το νέο κτίριο της πινακοθήκης βρίσκεται στην συνοικία της Νεάπολης. Σε αυτό το καινούργιο κτίριο περιλαμβάνονται : Στον 1ο όροφο οι εκθεσιακοί χώροι (έκταση 2.510 τ.μ.) Αίθουσα Συνεδρίασης και γραφεία του Δ.Σ. και του Προέδρου, Υποδοχή, Πωλητήριο. Εκθετήριο των εκδόσεων της Δ. Π. Λ., Βιβλιοπωλείο εκδόσεων Τέχνης και άλλων ενημερωτικών εντύπων. Αμφιθέατρο 220 θέσεων, με άρτιο εξοπλισμό για διαλέξεις, προβολές, ημερίδες, μουσικές κ.α εκδηλώσεις. Χώροι του Ελεύθερου Εργαστηρίου, αίθουσες διδασκαλίας και διοίκησης.
Στο Υπόγειο Εργαστήριο Φωτογραφίας και αποθηκευτικοί χώροι για τη φύλαξη των έργων τέχνης, εργαστήρια συντήρησης.

     Η Δ.Π.Λ. είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείται από 11μελές Δ.Σ. που ανανεώνεται κάθε 4 χρόνια. Σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή, Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος της Λάρισας και η Γενική Γραμματέας η κ. Ειρήνη Κατσίγρα.

αρχαίο θέατρο

αρχαιολογικό μουσείο

λαογραφικό μουσείο

μπεζεστένι

πινακοθήκη

Άγιος Αχίλλειος