ΛΑΡΙΣΑ-Αρχαιολογικό μουσείο

     

     Το μουσείο στεγάζεται σε μουσουλμανικό τέμενος ( Γενί Τζαμί ), το οποίο κατασκευάσθηκε το 19ο αιώνα. Ο κτήτορας και ο χρόνος ίδρυσης του τζαμιού μας είναι για την ώρα άγνωστα, η αρχιτεκτονική του, όμως, μας παραπέμπει στον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες παλιών Λαρισαίων, το Γενί τζαμί χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές συνάξεις τους οι μουσουλμάνες γυναίκες έως την ανταλλαγή των πληθυσμών ( 1924 ). Έκτοτε παρέμεινε για κάποιο διάστημα κλειστό, ενώ από το 1939 έως το 1941 στέγασε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και μία μικρή αρχαιολογική συλλογή. Κατά την περίοδο 1941-1944, το τζαμί χρησιμοποιήθηκε για το στρατωνισμό κάποιων μονάδων των στρατευμάτων κατοχής και η αρχαιολογική συλλογή εν μέρει λεηλατήθηκε. Κατά την ίδια περίοδο, ο μεγάλος σεισμός του 1941 προκάλεσε την κατάρρευση του τμήματος του μιναρέ επάνω από τον εξώστη.

   Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, το τζαμί έπαθε αρκετές ζημιές από τους σεισμούς των ετών 1955 και 1957. Επισκευάστηκε τότε πρόχειρα και , κατόπιν, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε Αρχαιολογικό Μουσείο. Για τις ανάγκες της νέας χρήσης του κατεδαφίστηκε ο ψηλός περίβολος που απομόνωνε το τζαμί από τον περιβάλλοντα χώρο, και στη θέση του κτίστηκε τοίχος με μεταλλικό κιγκλίδωμα. Επίσης, κατεδαφίστηκε ένα κιόσκι , το οποίο στέγαζε αναβρυτήριο ή κρήνη, και διαλύθηκαν δύο μαρμάρινοι τάφοι που υπήρχαν στον αυλόγυρό του. Οικοδομήθηκαν τα άκρα της στοάς του τζαμιού, για τη δημιουργία ενός φυλακίου και γραφείου - αποθήκης, ενώ, τέλος, για την έκθεση των αρχαιοτήτων στο εσωτερικό του κτίστηκαν μεγάλα κλιμακωτά κατά μήκος των τοίχων.

 

 Φωτογραφία του τέλους της δεκαετίας του 30  

  Το τζαμί σήμερα

   Το 1957 μεταφέρθηκαν σε αυτό τα πρώτα λίθινα αρχαία, τα οποία βρίσκονταν εγκαταλειμμένα από την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου στο λόφο της ακρόπολης . Έκτοτε, και έως σήμερα, το τζαμί στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το κτίριο ανακαινίστηκε πρόσφατα με εργασίες της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας.

  Το κτίριο του νέου Αρχαιολογικού και Βυζαντινού Μουσείου της Λάρισας βρίσκεται υπό κατασκευή.

Στις συλλογές περιλαμβάνονται:

  • Απολιθωμένα οστά ζώων, παλαιολιθικής εποχής

  • Αγγεία, ειδώλια, εργαλεία κ,λ.π. νεολιθικής εποχής

  • Αγγεία χαλκοκρατίας και γεωμετρικής περιόδου

  • Ταφικά ευρήματα από τον ΄Αγιο Γεώργιο Λάρισας, αρχαϊκής περιόδου

  • Ταφικά ευρήματα (αγγεία κλπ.), κλασικής περιόδου

  • Mενχίρ από τη Σουφλί Μαγούλα, προϊστορικής περιόδου

  • Αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά, αρχαϊκής- βυζαντινής περιόδου - Γλυπτά ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

  • Επιτύμβιες, αναθηματικές, ενεπίγραφες στήλες, αρχαϊκής και ρωμαϊκής περιόδου.

  • Ψηφιδωτό από το Καλό Νερό Λάρισας, ρωμαϊκής περιόδου.


Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι:

 

Πήλινο ομοίωμα οικίσκου της νεολιθικής περιόδου, από την Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου.

Ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων, που σώζει εικονιστική παράσταση Νίκης που στεφανώνει τον Αγώνα. Από το Καλό Νερό .

Κωδωνόσχημος πήλινος κρατήρας με ερυθρόμορφη παράσταση Διονύσου και Αριάδνης που συνοδεύεται από σατύρους και μαινάδες.

Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από τη Λάρισα με ανάγλυφη παράσταση οπλίτη που σκοτώθηκε στη μάχη της Τανάγρας το 457π.Χ. σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στη στενή πλευρά του μνημείου.

 Μαρμάρινος κορμός αθλητού από την περιοχή της Λάρισας

 

λαογραφικό μουσείο

αρχαίο θέατρο

πινακοθήκη

 μπεζεστένι

 

αρχαιολογικό μουσείο

Άγιος Αχίλλειος