Συνάντηση των μαθητών του 7ου Γυμνασίου

με τον τέως υπουργό Πολιτισμού κ. Σταύρο Μπένο

      Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι κίνηση ενεργών πολιτών από όλη την Ελλάδα που είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη την αγάπη τους για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα αρχαία θέατρα. Και στόχος η ανάδειξή τους, η εξεύρεση πόρων και όπου είναι εφικτό, η ένταξή τους στην καθημερινή ζωή του τόπου. Τα ιδρυτικά μέλη του «Διαζώματος» είναι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, πανεπιστημιακοί, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι, ενεργοί πολίτες από όλη την χώρα, που πλαισίωσαν με ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία και βοήθησαν με τη δουλειά, τις ιδέες, τον προβληματισμό και την προσφορά τους την ίδρυση του σωματείου.  Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» ο κ. Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός Πολιτισμού.
 

     Ο κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε στις 2 Φεβρουαρίου τα αρχαία θέατρα της Λάρισας. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στις 12.30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Λάρισας και συνάντηση με τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Λάρισας.
     Στις 18.30 μίλησε σε εκδήλωση ανοικτής συζήτησης με θέμα : Οι καλύτεροι φρουροί των μνημείων : Οι πολίτες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας.

     Ο κ. Μπένος γνώρισε το σχολείο μας μέσα από την ιστοσελίδα του, που αναφέρεται στο αρχαίο θέατρο και προσκάλεσε μια ομάδα μαθητών μαζί με την καθηγήτριά μας κ. Χουρμουζιάδου Δέσποινα, υπεύθυνη της ιστοσελίδας, να μας συναντήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λάρισα.

      Εντύπωση μας προκάλεσε η ζεστασιά και η αμεσότητα του κ. Μπένου, πράγμα σπάνιο για πολιτικό,ο οποίος συζήτησε μαζί μας για πάνω από μία ώρα και δημιούργησε μια πάρα πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.


      Αξίζει να πούμε δυο λόγια για τη γνωριμία και τη συζήτησή μας με τον αρχαιολόγο κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια. Αν δεν ήταν ο Αθανάσιος Τζιαφάλιας, ο πρώην έφορος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Λαρίσης, το αρχαίο θέατρο της πόλης θα ήταν ακόμη, πιθανώς, κάτω από πολυκατοικίες.
      Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από άλλους αρχαιολόγους, πριν από πάρα πολλά χρόνια, ο κ. Τζιαφάλιας ανέσκαψε το αρχαίο μνημείο, αλλά, ταυτοχρόνως, το φρόντισε με περισσή αφοσίωση, επιστημοσύνη και αγάπη. Έδωσε πολλές και δύσκολες μάχες, τα κατάφερε και στη συνέχεια οργάνωσε με τον καλύτερο τρόπο τη συντήρηση και την ανάδειξη του.

     Ο κ. Τζιαφάλιας μας ανέπτυξε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις του για τη μελλοντική χρήση του αρχαίου θεάτρου. Φύγαμε όλοι ενθουσιασμένοι από τη συνάντηση, αλλά ταυτόχρονα και προβληματισμένοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αρχαία μνημεία του τόπου μας.

Ο κ. Μπένος περιγράφει την συνάντησή μας στην ιστοσελίδα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

λαογραφικό μουσείο

αρχαιολογικό μουσείο

πινακοθήκη

μπεζεστένι

αρχαία θέατρα

Άγιος Αχίλλειος

 

 

ip based webcounter