ΛΑΡΙΣΑ

Λαογραφικό Ιστορικό μουσείο

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ιδρύθηκε το 1974 όταν μια μικρή συντροφιά με ντόπια καταγωγή, παιδεία και σεβασμό για τον τόπο, την παράδοση και την ιστορία του σχηματίζει τη Λαογραφική Εταιρεία Λαρίσης.

Από το 1974 έως το 1981 η Λαογραφική Εταιρεία Λαρίσης και το Μουσείο της στεγάζεται σε αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης. Συγκεντρώνει μουσειακό υλικό και διοργανώνει Εκθέσεις λαογραφικού χαρακτήρα στο Μουσείο της.

Από το 1983 η Λαογραφική Εταιρεία και το Μουσείο της στεγάζεται σε ισόγεια μισθωμένη αίθουσα 300μ² με ισομεγέθη αποθήκη και λοιπούς χώρους στην οδό Μανδηλαρά 74. Το 1993 η Λαογραφική Εταιρεία ταυτίστηκε με το Μουσείο της που μετονομάστηκε σε Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Το Μουσείο λειτουργεί έως σήμερα στον ίδιο χώρο αλλά ετοιμάζεται να μεταστεγαστεί στο καινούριο κτίριο που σχεδιάστηκε ειδικά για να στεγάσει τις συλλογές του.

Το Λ.Ι.Μ.Λ διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο την κ. Λένα Γουργιώτη, αρχαιολόγο-λαογράφο, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Γιώργο Γουργιώτη είναι οι πρωτεργάτες της ίδρυσής του.

Στο Μουσείο περιλαμβάνονται:

·  Μόνιμη έκθεση

·  Χώρος περιοδικών εκθέσεων

·  Διοικητικές υπηρεσίες

·  Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων

·  Βιβλιοθήκη

·  Αρχεία (φωτογραφικό, ηχοθήκη, ταινιοθήκη)

·  Πωλητήριο

   Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζονται μορφές του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού όπως απαντούν, κυρίως, στο χώρο της Θεσσαλίας. Η παρουσίαση γίνεται σε θεματικές ενότητες επικεντρώνοντας στη προμηχανική καλλιέργεια της γης και τη μεταποίηση των δημητριακών, στην αγροτική κατοικία, στους ψαράδες του Πηνειού και της Κάρλας. Ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν οι παραδοσιακές ενδυμασίες και οι φορεσιές των Θεσσαλών κτηνοτρόφων. Προθήκες με όπλα, νομίσματα, κοσμήματα, κεραμικά και κεντήματα εμπλουτίζουν την έκθεση ενώ τα χαρακτικά έργα με θέματα από τη Λάρισα και την γύρω περιοχή εμψυχώνουν το χώρο.

To επιστημονικό προσωπικό του Mουσείου ασχολείται με την εθνογραφική έρευνα της περιοχής και το Μουσείο κοινοποιεί, με αυτοτελείς δημοσιεύσεις ή συμμετέχοντας σε συνέδρια, τα πορίσματα της έρευνας. Καταγράφει και τεκμηριώνει ηλεκτρονικά το μουσειακό υλικό.

Επίσης το Μουσείο παρέχει πληροφόρηση και βοηθά πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης και της περιοχής σχετικά με τη συλλογή, συντήρηση μουσειακών αντικειμένων την οργάνωση και παρουσίαση εκθέσεων. Συνεργάζεται με άλλα Μουσεία και Ιδρύματα για την οργάνωση Εκθέσεων και επιστημονικών Συναντήσεων.

Συλλογές
Οι Συλλογές του Μουσείου αριθμούν σήμερα πάνω από 15.000 αντικείμενα. Ωστόσο την ιδιαιτερότητά του χαρακτηρίζουν οι συλλογές:

ξυλότυποι - σταμπωτά υφάσματα

Το Μουσείο διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή ξυλοτύπων και σταμπωτών υφασμάτων. Ο κύριος όγκος του υλικού προέρχεται από τα εργαστήρια σταμπωτών του Τυρνάβου: όλος ο εργαλειακός εξοπλισμός του εργαστηρίου Θεμιστοκλή Ιωαννίδη και πολλά σταμπωτά υφάσματα της παραγωγής του (δεκαετία 1920 - δεκαετία 1980) καθώς και ξυλότυποι και σταμπωτά από το εργαστήριο Σαϊνη (μέσα 19ου αι - 1980). Το Μουσείο έχει συγκεντρώσει ξυλοτύπους και σταμπωτά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

εργαλεία - αντικείμενα προμηχανικού αγροτικού βίου

Η συλλογή του Μουσείου επικεντρώνεται σε εργαλεία προμηχανικής καλλιέργειας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων (σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, λινάρι, ελιά - λάδι κ.ά) Εργαλεία καλλιέργειας (ξύλινα ή σιδερένια άροτρα, βωλοκόποι, δοκάνες και διράβλια αλωνίσματος, καρπολόγια κ.ά), μέσα μεταφοράς (βοϊδάμαξα, κάρα), εργαλεία επεξεργασίας δημητριακών (χειρόμυλα, ντουμπέκια) προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο Θεσσαλικό χώρο και ανήκουν χρονολογικά από τα τέλη του 19ου αι - έως το 1950 όταν συντελείται η ραγδαία εκμηχάνιση των καλλιεργειών.

χαρακτικά έργα

Ο κύριος όγκος της συλλογής (πάνω από 2.000 χαρακτικά έργα) προέρχεται από τη δωρεά του Ν. Κ.Ψημμένου στην οποία περιλαμβάνονται χαρακτικά με θέματα από την κυρίως Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη, τη Μ. Ασία και τα νησιά καθώς και θρησκευτικές χάρτινες εικόνες και χάρτες. Το υλικό (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, χαρακτικά σε ατσάλι) χρονολογείται από τον 15ο - αρχές 20ου αι. Ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή δίνεται σε χαρακτικά με θέματα που αφορούν κυρίως τη Λάρισα και την περιοχή της Θεσσαλίας.

υφαντά

Τα υφαντά της συλλογής του Μουσείου προέρχονται κυρίως από το χώρο της Θεσσαλίας και χρονολογούνται τον 19ο αι.- 20ο αι. Υφαντά μάλλινα με διάφορες τεχνικές: μονά, δίμιτα, μπαχτά, σκουτιά του μαντανιού, «της νεροτριβής», καραμελωτά, θηλιαστά, κεντητά με ποικίλα διακοσμητικά μοτίβα. Στη συλλογή ανήκουν και υφαντά μεταξωτά, λιναρένια ή βαμβακερά.

Το Μουσείο διαθέτει, επίσης, μία αξιόλογη συλλογή έργων κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχοϊας, λιθοτεχνίας, ξυλοτεχνίας, ζωγραφικής, μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, κεντητικής και ενδυμασίας. Μικρότερες συλλογές συνιστούν αντικείμενα που αφορούν στο παιδί, όπλα, μουσικά όργανα, γυάλινα, ψάθινα αντικείμενα.

Περιοδικές Εκθέσεις
Στο Μουσείο οργανώνονται κάθε χρόνο περιοδικές εκθέσεις με ενδιαφέροντα και πρωτότυπα θέματα που αφορούν στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Το Μουσείο οργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα εμπνευσμένα από τον ελληνική ιστορία και παράδοση, τον εθιμικό κύκλο, την τέχνη, τη φύση, τον πολιτισμό. Τα προγράμματα, με δίωρη, συνήθως, διάρκεια, απευθύνονται σε παιδιά 5 έως 15 χρόνων και πραγματοποιούνται κάθε μήνα, για μία ή δύο Κυριακές. Παράλληλα πραγματοποιούνται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες

Ξεναγήσεις
Στο Μουσείο οργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες που πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Τετάρτη. Οι ξεναγήσεις είναι είτε γενικές - εισαγωγικές στο χώρο του Μουσείου είτε μονογραφικές κατά θεματικές ενότητες. Στους εκπαιδευτικούς προσφέρεται ειδικός φάκελος με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό
Μουσειοσκευές
Το Μουσείο διαθέτει στους εκπαιδευτικούς ειδικό δανειστικό υλικό, σχεδιασμένο για μαθητές 6-13 χρόνων με τα ακόλουθα θέματα:

·  «Παιχνίδια γράμματα στου παππού τα χρόνια» με υλικό που αφορά στη ζωή του παιδιού και περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, αντίγραφα από μουσειακό υλικό και δραστηριότητες - κατασκευές για τους μαθητές.

·  «Φορεσιές του τόπου μας - μαθαίνω για την ελληνική φορεσιά» με υλικό για την ελληνική παραδοσιακή φορεσιά που περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, και δραστηριότητες - κατασκευές για τους μαθητές.

Πωλητήριο
Το πωλητήριο του Μουσείου διαθέτει καρτ ποστάλ, σταμπωτά μαντήλια, κεραμικό αντίγραφο βυζαντινής κούπας, εκδόσεις με θέματα ιστορίας και εθνογραφίας.

Βιβλιοθήκη
Η βιβλιοθήκη του Μουσείου αριθμεί 2.394 βιβλία ιστορικά, εθνογραφικά, λαογραφικά και ιστορίας της τέχνης. Η βιβλιοθήκη ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με αγορές και δωρεές.

 

αρχαίο θέατρο

αρχαιολογικό μουσείο

πινακοθήκη

μπεζεστένι

λαογραφικό μουσείο

Άγιος Αχίλλειος