η συνοικία μας

η συνοικία μας

 

η συνοικία μας

 

η συνοικία μας

η συνοικία μας

η συνοικία μας

 η συνοικία μας

η συνοικία μας

η συνοικία μας

η συνοικία μας

 

η συνοικία μας

 

η συνοικία μας

 

η συνοικία μας

 

η συνοικία μας

 

 η συνοικία μας

     Ο νομός Λάρισας είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει γεωγραφικά αλλά και διοικητικά στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.
    Συγκεκριμένα είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και είναι ο δεύτερος σε έκταση νομός της χώρας. Έχει έκταση 5.381 τ.χλμ. και πληθυσμό 279.305 κατοίκους (απογραφή 2001).
   Πρωτεύουσα του νομού είναι η ομώνυμη πόλη της Λάρισας με πληθυσμό 124.394 κατοίκους.

         


    Δασωμένα βουνά, καθαρός αέρας, διάσπαρτα χωριά και απέραντες αμμουδιές από την ανατολική πλευρά του νομού, αποτελούν κίνητρο ακόμα και για εκδρομές το Σαββατοκύριακο. Στην περιήγησή σας θα συναντήσετε μνημεία και λείψανα του πανάρχαιου πολιτισμού, την κοιλάδα των Tεμπών μέσα στο πράσινο στα νερά του Πηνειού, τον Όλυμπο, το βουνό με τις απότομες ψηλές κορυφές και τις διαδρομές απίστευτης ομορφιάς.

   Ανάμεσα στις κυματιστές πλαγιές του Κισσάβου βρίσκεται η Αγιά που στεφανώνεται από πευκόδασος. Μια σειρά από εκκλησίες και αρχαιολογικά ευρήματα θα σας εντυπωσιάσουν, όμως, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μεταξοχώρι και την Ανατολή καθώς και την Άνω Πόλη με αλώβητο παραδοσιακό οικισμό.
   Ο Αγιόκαμπος είναι παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός που στα όριά του βρίσκεται το δάσος Πολυδένδρι, από τα ωραιότερα της χώρας μας, που αποτελεί καταφύγιο αγρίων ζώων, με δρυς, οξιές, καστανιές και έλατα.
   Το ιστορικό χωριό των Αμπελακίων διατηρεί εξαίρετα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Θα σας εντυπωσιάσουν τα αρχοντικά σπίτια που διατηρούνται στην περιοχή, καθώς και οι μαγευτικές τοποθεσίες γύρω από τα Αμπελάκια που προσφέρονται για περιπατητές.


  Η Ελασσόνα ξεχωρίζει καθώς ακουμπάς στον Όλυμπο και εκτείνεται στην κοιλάδα του ποταμού Τιταρήσιου. Επισκεφθείτε, το Γεφύρι, το Τζαμί, το παλαιό τελωνείο, το μοναστήρι της Ολυμπιώτισσας, το Δομένικο, το Κεφαλόβρυσο με την τεχνητή λίμνη, το σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε πανσπερμία χρωμάτων και σχημάτων, το φημισμένο θέρετρο στο λιβάδι, το ψηλότερο βουνό της χώρας μας με πλούσια μυθολογική και ιστορική παράδοση, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τον Όλυμπο καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου στη θέση Βρυσοπούλες.
   Η Καρίτσα και το Κόκκινο Νερό είναι χτισμένα στην παραλιακή ζώνη του νομού. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες Κόκκινο Νερό, Πλατιά Άμμος και Κουτσουπιές.
   Το Καστρί Αγιάς είναι χτισμένο στους πρόποδες του Μαυροβουνίου και τα σπίτια του έχουν μπροστά τους την άπλα του κάμπου με της μηλιές και τα βαμβακοχώραφα.
    Ο Πυργετός και η Ραψάνη είναι κωμοπόλεις του κάτω Ολύμπου που ξεχωρίζουν για τις εκκλησίες, τις μονές και τα αρχοντικά τους. Πολύ όμορφο είναι το χωριό Κρανιά που βρίσκεται κοντά τους. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα Νέα Μεσάγγαλα.
     Καταπράσινο θέρετρο, που κοντά του βρίσκονται οι εκβολές του Πηνειού είναι το παραθαλάσσιο και παραποτάμιο χωριό Στόμιο. Η παραλία της περιοχής ενδείκνυται για κολύμπι.
    Από τα γραφικότερα τοπία του κόσμου είναι τα Τέμπη, το στενό πέρασμα του Πηνειού, ανάμεσα στην Όσσα και τον Όλυμπο όπου το ποτάμι ρέει προς την εκβολή σε οργιώδη βλάστηση: αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, πηγές με κρυστάλλινα νερά όπου η ομορφιά περισσεύει. Στα ριζά του Ολύμπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τη σπηλιά δίπλα και στη δυτική είσοδο των Τεμπών σώζεται ο τάφος του Χασάν Μπαμπά που θυμίζει τις θηριωδίες των Τούρκων και τις ιστορικές μάχες στα Στενά.
    Φημισμένη για τα μεταξωτά, τα νήματα και τα υφαντά της είναι η Τσαριτσάνη που το ποτάμι Ξεριάς την κόβει στη μέση. Στην Τσαριτσάνη αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τους πύργους, τα αρχοντικά και τα μοναστήρια.
    

η συνοικία μας

η συνοικία μας

η συνοικία μας

η συνοικία μας

η συνοικία μας

η συνοικία μας

η συνοικία μας

η συνοικία μας

    

η συνοικία μας

 

η συνοικία μας

η συνοικία μας

Ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που προσφέρει πολλές πληροφορίες.

 

η συνοικία μας Ιστοσελίδα της Νομαρχίας Λάρισας με πολλές πληροφορίες για τα αξιοθέατα του νομού.

 

               
 

 

Αριθμός  επισκεπτών

από 12/8/2005

ip based webcounter

free web counter

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2014

Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Χουρμουζιάδου Δέσποινα - Γαλλικών