Κ.Π.Ε. ΜΕΛΙΤΗΣ

     Την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 9.00 π.μ μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Μελίτης, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα: «Οι διαδρομές του νερού στη λεκάνη της Πελαγονίας ».

     09:00 Έναρξη του προγράμματος

  • υποδοχή μαθητών/ τριών στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ
  •  δραστηριότητα δυναμικής εμψύχωσης της ομάδας
  • Χωρισμός των μαθητών σε ομάδες
  • γεωγραφική ταυτότητα του ΚΠΕ

09:30  Θεωρητική παρουσίαση και δραστηριότητες εμπέδωσης σχετικές με το νερό, την εννοιολογική προσέγγιση της λεκάνης απορροής και των λειτουργιών της.       

10:15 διάλειμμα (σάντουιτς- χυμός μαθητών)

10:35 Προσέγγιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της λεκάνης απορροής της Πελαγονίας. Σχετικές δραστηριότητες που αναδεικνύουν  την αλληλοσυσχέτιση οντοτήτων-φαινομένων, ξηρός πάγος, εννοιολογικός χάρτης.

11.30  Αναχώρηση από το ΚΠΕ με προορισμό κατάλληλα σημεία παρατήρησης της λεκάνης απορροής με κιάλια, και τα Ορυχεία Αχλάδας – ΑΗΣ Μελίτης όπου εκτυλίσσεται η σημαντικότερη βιομηχανική δραστηριότητα της λεκάνης.

13.30  Επιστροφή στο Κέντρο 

  • δραστηριότητες αξιολόγησης του προγράμματος, ΄΄παιχνίδι ρόλων΄΄

     14:30 μ.μ. Λήξη του προγράμματος, αποχώρηση των μαθητών.

 


    Στην αρχή χωριστήκαμε όλα τα παιδιά σε ομάδες. Εκεί μετά από μια σύντομη περιγραφή για το τι θα επακολουθήσει μας ενημέρωσαν και για το πρόγραμμα:  Στην κάθε ομάδα έδωσαν ερωτηματολόγια ώστε να δουν το επίπεδο γνώσης μας για το περιβάλλον. Μας δόθηκαν εικόνες σχετικές με το περιβάλλον για να βρούμε ένα τίτλο που κατά την γνώμη μας θα τους ταίριαζε. Έγιναν, θεωρητική παρουσίαση και δραστηριότητες εμπέδωσης σχετικές με το νερό, την εννοιολογική προσέγγιση της λεκάνης απορροής και των λειτουργιών της.

   Έπειτα κάναμε ένα μικρό διάλειμμα για λίγη ώρα όπου μας πρόσφεραν σάντουιτς και πορτοκαλάδα της περιοχής της Φλώρινας. Στο διάλειμμα κάναμε μια μικρή περιήγηση στο χωριό για να δούμε τα αξιοθέατα και τους διάφορους χώρους του χωριού. Λίγο πριν μας έκαναν μια έφοδο εκεί που καθόμασταν τα παιδιά του χωριού που ήταν μασκαρεμένα σαν τα στοιχειά του χωριού.

   Μετά το διάλειμμα προσεγγίσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λεκάνης απορροής της Πελαγονίας. Στη συνέχεια κάναμε πειράματα για να καταλάβουμε καλύτερα την έννοια του ξηρού πάγου και των χημικών παρασκευασμάτων. Μας έκαναν μια πλήρη αναφορά για το ξινό νερό της περιοχής τους.

    Το ξινό αυτό νερό δημιουργήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου και τους λιγνίτες. Είναι ανθρακούχο και εμπλουτίζεται από τα γεωλογικά πετρώματα. Περιέχει κυρίως CO2. Είναι πόσιμο, χωνευτικό, χρησιμοποιείται στην Παρασκευή αναψυκτικού, σκουριάζει τα μέταλλα και δεν κάνει σαπουνάδα. Επίσης βοηθάει στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Όσο για τον ξηρό πάγο βρίσκεται στους -70oC, είναι βαρύτερο από τον αέρα, χρησιμοποιείται στους πυροσβεστήρες και στα ειδικά εφέ. Τότε μας κέρασαν σε σφινάκια το ξινό νερό της περιοχής τους, το οποίο βρήκαμε παράξενο αλλά και πολύ γευστικό. Προς το τέλος συμπληρώσαμε κάποια έντυπα αξιολόγησης του προγράμματος και αποχαιρετίσαμε τους υπεύθυνους του κέντρου.

    Αργότερα φύγαμε από το περιβαλλοντικό κέντρο με την συνοδεία κάποιων υπευθύνων του Κ.Π.Ε. με προορισμό κατάλληλα σημεία παρατήρησης της λεκάνης απορροής με κιάλια και τα Ορυχεία Αχλάδας –ΑΗΣ Μελίτης όπου εκτυλίσσεται η σημαντικότερη βιομηχανική δραστηριότητα της λεκάνης.                   

    Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη του Κ.Π.Ε κυρία Μόρφη Τριανταφύλλου και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, για τον ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία μας υποδέχτηκαν και για όλα αυτά τα ωραία πράγματα που μας έμαθαν. Η παρουσίαση του προγράμματος ήταν πάρα πολύ καλή και ιδιαίτερα μας άρεσε το πείραμα με το παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα.

  


 

 

Αριθμός  επισκεπτών

από 12/8/2005

ip based webcounter

free web counter

Copyright ©

7ο Γυμνάσιο Λάρισας

2003-2010

Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Χουρμουζιάδου Δέσποινα - Γαλλικών